top of page

Варга: Пензиони систем Мађарске поуздан

Пензијски систем Мађарске је поуздан, а исплату пензија покрива влада, рекао је парламентарном Одбору за социјалну заштиту министар финансија Михаљ Варга. Он додаје да је повећање пензија засновано на економском расту и да та тенденција мора да се одржи како би се очувала куповна моћ пензија.



Министар је рекао да се влада обавезала да повећање пензија буде у складу са инфлацијом. Од 2010. године просечна пензија је порасла на 217.000 форинти (571 евра) са 97.000 форинти (256 евра), док је њена куповна моћ већа за око 20%, рекао је Варга.


Из буџета за наредну годину, за исплату пензија биће издвојено 6.540 милијарди форинти (17,3 милиона евра), а за 2,5 милиона мађарских пензионера у јануару ће пензија порасти за 6 одсто, истакао је он.

Уједно је напоменуо да би ускоро могла бити објављена међународна анализа мађарског система пензијског осигурања. Извештај ће оценити и влада, са препорукама да се стави на јавну расправу у првој половини 2024. године.


Функционисање пензионог система такође мора бити обезбеђено на дужи рок, рекао је Варга и додао да нема потребе за хитном интервенцијом. Он је одбацио мере штедње, рекавши да је влада била против такве политике чак и у време глобалних економских изазова и да је уместо тога фаворизовала отварање нових радних места и ограничења цена.

bottom of page