top of page

Варга: Слаба Америка дозвољава ескалацију рата

Интерес Мађарске лежи у јаким Сједињеним Државама, рекла је одлазећа министарка правде Јудит Варга на крају посете САД-у. „Видимо да слаба Америка дозвољава ескалацију рата, па смо заинтересовани за јаку Америку, јер је она кључ на симболичним вратима мира из мађарске перспективе“, рекла је она у изјави медијима.



Министарка је додала да је потребан помак ка мировним преговорима, а не ескалација, што је "такође у интересу Европе и остатка света". Она сматра да испоруке оружја представљају „супротан правац”, додајући да је важно да у будућности постоји америчко руководство „које има боље разумевање и од којег би кораци могли довести до ескалације деескалације”.


Говорећи о стању мађарско-америчких веза, Варга је рекла да, иако је влада свесна да „садашња америчка администрација не дели идеолошку и политичку позицију мађарске владе“, то није утицало на економске или дипломатске односе, „јер тражимо пријатеље, а не непријатеље када је спољна политика у питању“. Оцењујући своју посету САД-у, Варга је рекла да је била тамо да гради савезе и да је разговарала о потенцијалној политичкој сарадњи са многим политичарима.


"Важно је пронаћи заједнички језик који би могао да буде искоришћен да помогнемо једни другима у политици. Амерички конзервативци на Мађарску гледају са великим поштовањем и као земљу која је успела да докаже да је могуће заштитити копнене границе од масовне илегалне имиграције. Њихови конзервативци виде да је Мађарска способна да заштити децу и да гарантује право родитеља да одгајају своју децу", додала је она.


Јудит Варга каже да су се њени разговори у Тексасу дотакли и планираног механизма прерасподеле миграната у ЕУ и изражава наду да нацрт закона неће бити усвојен у Европском парламенту пре избора следеће године. Као што се ЕУ припрема за парламентарне изборе следеће године, у САД-у ће се одржати председнички избори, подсетила је она, додајући да би европски и амерички политички савезници потенцијално могли да помогну једни другима.


Истакла је да су упозорења мађарске владе о прогресивним друштвеним политичким и идеолошким тежњама заснована на трендовима уоченим у САД-у. Ти трендови имају тенденцију да се крећу од запада ка истоку, рекла је, истакавши да ће они који се појављују у америчком друштву на крају стићи и до мађарског друштва.


Што се тиче циља мађарског закона о заштити деце, она је рекла да влада „не жели да оно што је овде постало стварност и Мађарској постане општа стварност”. Варга је своју посету започела у Даласу, где је Петру Верхалену, старешини цистерцитанске опатије Госпе од Даласа, уручила високо државно признање.

bottom of page