top of page

Верхофштат љут на мађарску владу

Водећи либерални посланик у Европском парламенту Гај Верхофштат на Твитеру је поново упутио критике мађарској влади, због њеног става о санкцијама Брисела Русији, али је направио несмотрен потез са илустрацијом.Овај белгијски политичар је објавио да је "скандалозно то што мађарска влада поручује својим грађанима да их Европска унија убија" и што је "стала је на страну руског председника Владимира Путина", којег је назвао „терористом“. Додао је да за Мађарску "нема новца" и да она не би требало да има право гласа, јер је за оне "који уништавају ЕУ".


Међутим, највећи проблем са Верхофштатовим твитом није био то што је отворено напао мађарску владу, јер то често чини, већ чињеница да је потпуно погрешно разумео и навео садржај постера и њеног креатора. Белгијски политичар је поставио фотографију која је у ствари пародија на званични постер мађарске владе и коју је заправо направила мала сатирична политичка партија Два репа.


Золтан Ковач, државни секретар за међународну комуникацију и односе, исправио је Верхофштата на Твитеру, рекавши да то није званични владин постер и да на њему уопште не пише оно што белгијски политичар тврди да пише.


Касније је Гај Верхофштат увидео своју грешку и исправио објаву, додавши фотографију правог постера.


Мађарска влада је пре неколико недеља саопштила да покреће националне консултације о санкцијама ЕУ против Русије. Према влади, "ово је јединствен потез у Европи, јер ЕУ до сада није успела да пита своје грађане да ли желе санкције или не".

bottom of page