top of page

Весић у Будимпешти разговарао са мађарским предузетницима

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић сусрео се у Будимпешти са мађарским предузетницима у организацији мађарске Трговинске и привредне коморе и Удружења мађарских грађевинских предузећа и најавио да ће ове године у Београду бити организован заједнички пословни форум српских и мађарских компанија.


"Добра политичка клима између Мађарске и Србије свакако заслужује и бољу економску сарадњу. Имамо добре и важне пројекте између две државе, али неопходно је да више сарађују и приватне компаније", рекао је министар Весић који се састао са представницима мађарских грађевинских фирми заједно са министром грађевинарства и саобраћаја Јаношем Лазаром, у оквиру дводневне посете Мађарској. Весић је захвалио Лазару што му је омогућио да разговара са приватним мађарским компанијама из области инфраструктуре, то јест нискоградње и високоградње. Министар Весић је рекао новинарима после састанка да неке од тих компанија већ раде у Србији, док су друге заинтересоване за долазак на наше тржиште.

"Ту је једна компанија која већ ради надзор на пројекту брзе пруге Нови Сад - Суботица, имамо компанију која запошљава у Суботици 850 људи и друга је компанија по величини у Суботици. Причали смо о проблемима са којима се суочавају и какве потенцијале виде за сарадњу са српским компанијама. Договорили смо се направимо заједнички форум који ће бити у Београду, у коме ће учествовати српске и мађарске компаније које раде у нискоградњи и високоградњи, да се упознају и покушају да заједнички учествују на тендерима, како у Србији, тако у Мађарској и неким другим земљама", рекао је Весић.

Истакао је да ће то бити добра прилика да се продуби српско-мађарска сарадња. Весић је пренео новинарима да је мађарским фирмама представио планиране измене и допуне Закон о планирању и изградњи, којима ће се додатно убрзати и поједноставити издавање грађевинских дозвола и друге процедуре.

"Причали смо и о сертификатима зелене градње, који се уводе код нас изменама и допунама закона, затим о БИМ моделима по којима ће се сви пројекти у Србији радити за неколико година и другим темама. Они виде Србију као врло сигурно тржиште и економију где желе да дођу. Не виде никакве проблеме, а на нама је само да их охрабримо", навео је Весић.

Такође, изразио је очекивање да ће доста српских и мађарских компанија кренути да раде заједно. Када је реч о предстојећем заједничком пословном форуму у Београду, Весић је рекао да ће тај скуп бити организован заједно са Привредном комором Србије, као и да би форум могао да буде одржан већ за неколико месеци.

"У Србији ћемо већ наредне недеље имати састанке поткомисије за железничке пројекте, као и састанке поткомисије за друмске пројекте. Желимо да убрзамо те ствари и кренућемо са организацијом тог скупа", рекао је Весић.

Тибор Давид из мађарске компаније Мастерпласт рекао је новинарима после састанка да Србија има веома амбициозан план за унапређење енергетске ефикасности објеката и да ту види шансу и за додатни посао за своју компанију. Казао је да је Мастерпласт већ 20 година произвођач у Суботици и да ће унапређење изолације објеката и планирани зелени пројекти у Србији додатно унапредити српско тржиште у тој области.

"Србија је веома добро пословно окружење за мађарске компаније, добру радну снагу и добре услове за мађарске и друге стране инвеститоре", рекао је Давид.

Он је казао да ће будућа брза пруга између Београда и Будимпеште додатно приближити две земље и учинити пословање лакшим. Србија је дефинитивно добро место за мађарске инвестиције, нагласио је Тибор и додао да у Србији траже нове пословне партнере у области изолације објеката. Министар Весић најавио је да ће са министром грађевинарства и саобраћаја Мађарске Лазаром Јаношем следеће недеље упутити заједнички позив министрима транспорта Албаније, Северне Македоније, Бугарске, Грчке и Турске да дођу у Београд како би разговарали о развоју брзих пруга у региону.

"Да се нађемо у Београду и да на том састанку разговарамо о развоју брзих пруга на територији Западног Балкана и овог дела Европе, што је заједнички интерес свих, не само Србије и Мађарске, већ и тих земаља", рекао је Весић новинарима после састанка са представницима мађарских грађевинских фирми.

Весић је јуче рекао да ће са мађарским колегом позвати поменуте земље да на својим територијама наставе изградњу брзе пруге, која ће прво бити направљена од Београда до Будимпеште, а касније и до македонске границе. Свака пруга и пут доноси и нове инвестиције, нове фабрике и радна места, истакао је Весић.

"Ми у Влади Србије видимо развој логистике као једну од наших великих шанси. Србија је на таквом месту да може веома добро да развија логистику. Зато и радимо реконструкцију пет регионалних пруга са ЕУ, које ће се користити и за путнички, али првенствено карго саобраћај. На тим пругама ће возови ићи брзином од 120 километара на сат", рекао је Весић.

Додао је да ће те пруге додатно повезати Србију са Румунијом, Бугарском и Мађарском, али и са БиХ и Црном Гором, пошто ће се радити реконострукција барске пруге и на делу од Ваљева до Врбнице на црногороској граници.

"Такође, ту су и пруга за КиМ , деоница Сталаћ - Краљево - Рудница, затим брза пруга према Севеној Македонији, још једна веза између Видина, Неготина и Зајечара", рекао је Весић.

Он је истакао да би Србија могла да "живи" од логистике због свог положаја, као и да зато градимо интермодалне терминале и улажемо у водни саобраћај. "Раде се реконструкција две луке, за трећу луку у Сремској Митровици, брзо ће бити расписан тендер. Тако да Прахово и Богојево већ радимо и изабрали смо извођаче, а трудимо се да кренемо и у причу око нове Луке Беорад, већ смо одредили место за нову луку. Радиће се и лука за расуте терете на десној обали Дунава. Једна интермодални терминал је завршен у Батајници и радићемо веома брзо и у Макишу, тамо где ће бити депо за метро", казао је Весић.

Додао је да због доброг положаја Србије велики број западних компанија из области логистике долазе у нашу земљу.

"Када се уради пруга од Земуна до Националног стадиона, аеродрома Никола Тесла и центра Сурчина, возом ћете моћи да дођете из Новог Сада на београдски аеродром. Неће вам бити потребан аутомобил, нити ћете морати да размишљате о паркингу. Тако ће касније бити и када се буде долазило из Ваљева, Ниша, Димитровграда, Прешева... На тај начин смањујете и број возила на путевима", навео је министар.

Весић је рекао да ће се, поред градње брзих пруга, у оквиру пројекта са ЕУ градити око 600 километра пруга, као и да је план да у наредних 10 година урадимо 1.700 километара, а укупно у наредном периоду да имамо око 3.400 километара најбољих пруга. Министар Весић састао се данас у Будимпешти са председником мађарске Привредне коморе за Западни Балкан Атилом Галамбашем, а на састанку је разматран српско-мађарски споразум у оквиру којег је Мађарска обезбедила за пројекте у Србији 80 милиона евра. Најавили су да ће кандидовати нове заједничке пројекте, а пре свега на Дунаву и да ће две коморе радити на томе да се се убрза прелаз камиона преко границе.

Весић је рекао после састанка, у Амбасади Србије у Будимпешти, да Мађарска помаже са 80 милиона евра реализацију пројеката у области инфратруктуре и заштите животне средине у Србији.

"Разговарали смо о томе како је до сада спровођен споразум и да је било доста проблема и договорили се како ћемо убудуће реализовати споразум, како би могли да причамо о новим споразумима. Важно је да се по овом споразуму тренутно завршавају пројекти за измуљавање два језера, једно је Међувршје, а друго Бубањ. Ради се и пројектовање канлиазације у Лебану са пречистачем са преораду отпадних вода", навео је Весић.

Најавио је да ће у наредних неколико недеља бити заказана седница радне групе која ће дефинисати нове пројекте који ће се радити у оквиру заједничког споразума.

"На седници две владе која се очекује у наредном периоду биће продужен овај споразум и договорићемо се како ће се финансирати пројекти. Кандидовали смо и неке нове заједничке пројекте, пре свега на Дунаву, који би могли да уђу у међудржавни споразум. Разговарали смо и како да две коморе, српска и мађарска, утичу више на то да наши камиони који улазе у Мађарску пролазе брже граничну контролу", навео је он.

Како каже, идеја је да се направи размена података, приликом прављање неке врсте е-товарног листа како би наши камиони који улазе у Мађарску само скенирањем бар кода могли да пролазе без додатне провере и документације.

То ће бити део приче о новим заједничким интегрисаним прелазима који треба да омогуће да камиони пролазе брже, додао је Весић. Изразио је очекивање да ће две земље дати нови импулс у спровођењу спрско - мађарског споразума.

"Захвални смо Мађарској која је одвојила 80 милиона евра за пројекте у Србији, и то само за пројектовање. Жао ми је што то није ишло брже, јер ако неко хоће да вам помогне, треба да се потрудите да се то и догоди. Кренућемо у реализацију ових пројеката који су доказ пријатељства Мађарске и Србије", навео је Весић на крају дводневне посете Будимпешти.

bottom of page