top of page

ВИДЕО: Орбан објавио ублажавање мера

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да ће неке рестрикције бити укинуте од среде, пошто је вакцинисано више од једне четвртине становништва најмање једном дозом антиковид вакцине.


У видео обраћању преко Фејсбука, Орбан је рекао да је праг од примљених 2,5 милиона првих доза вакцина достигнут, што је услов за почетак постепеног поновног отварања и ублажавања неколико рестрикција везаних за пандемију.


„Данас смо достигли важан међаш. Вирус против нас води рат и једино оружје које обећава победу је вакцина“, рекао је Орбан.


Мађарска се, међутим, и даље бори великим скоком заразе. Упркос чињеници да је прва затворила границе и предузела друге драстичне мере још у новембру прошле године, она има једну од највиших стопа инфекције у Европи. Последњих недеља је била трећа у свету по стопи смртности на милион становника, према подацима Универзитета "Џонс Хопкинс".


Од сутра ће фирме и услужне радње које су затворене од 8. марта, моћи поново да раде ако се придржавају ограничења капацитета и тзв. физичког дистанцирања. Радно време радњи ће бити продужено са досадашњих 19.00 на 21.30, а почетак полицијског часа који је на снази од новембра, биће одложен за два сата, на 22.00. Боравак у ресторанима и смештај у хотелима и даље су забрањени.


У другој фази поновног отварања Мађарске, школе и вртићи ће бити отворени од 19. априла, након што просветари и школско особље буду вакцинисани. Њихова вакцинација формално није обавезна, али практично јесте и управо је у току.


Мађарска која има нешто мање од 10 милиона становника има другу највишу стопу вакцинације у Европској унији, због стратегије набавке вакцина и од Kине и Русије, поред оних које добија преко ЕУ.

Comments


bottom of page