top of page

Владан Ђокић нови ректор УБ-a

Савет Универзитета у Београду изгласао је декана Архитектонског факултета Владана Ђокића за 43. ректора Универзитета у Београду, са 23 гласа, док је Иванка Поповић, досадашња ректорка, добила 17 гласова.


За кандидате за ректора Универзитета у Београду, Сенат је претходно потврдио Иванку Поповић и Владана Ђокића, који су на последњој седници добили 27 и 17 гласова. "Најбитније је да се Универзитет уједини и да све чланице постану једнаке", поручио је данас нови ректор, уз нагласак да ће се у трогодишњем мандату трудити да допринесе афирмацији и угледу Универзитета.

Ђокић је пренео новинарима да му је велика част и обавеза што је изабран за ректора Београдског универзитета: „Потрудићу се да допринесем колико год будем могао афирмацији и угледу овог Универзитета. Бићу доступан за све чланице Универзитета подједнако, за студенте, институте, факултете, ненаставно особље”, поручио је Ђокић и нагласио да ће радити на унапређењу студијских програма, међународне сарадње и научно-истраживачког рада.

„Најбитније је да се Универзитет уједини, да се све чланице питају на једнак начин и да заједнички консензусом доносимо одлуке које су важне за стратешка питања Универзитета, чији правац се неће мењати. Неће бити никакве револуције”, истакао је Ђокић.

Нови ректор Универзитета у Београду ступа на дужност 1. октобра, а до тада ће, каже Ђокић, Универзитет нормално функционисати, као што, додаје, функционише и сада. На питање о спекулацијама да је Ђокић био кандидат власти на овим изборима, он каже да не може да буде ничији кандидат и да ректора бирају чланови академске заједнице, представници већа, факултета, студената и представници које делегира држава, од којих су три академици.

„Ово је избор академске заједнице”, поручио је Ђокић.

На данашњој седници Савета изабрани су и нови проректори Универзитета у Београду, са Економског, Шумарског, Фармацеутског и Географског факултета, Бранислав Боричић, Ратко Ристић, Зорица Вујић и Дејан Филиповић.

bottom of page