top of page

Влада: Нећемо дозволити уцене

Премијер Мађарске Виктор Орбан се суочава са кључном одлуком 1. фебруара, која захтева пажљиво планирање, како би се спречило угрожавање економских интереса његове земље. Вест о могућим санкцијама од стране Брисела је већ изазвала пад вредности ионако слабе форинте, као и цена акција ОТП банке.



На ванредном самиту 1. фебруара, на којем ће учествовати лидери ЕУ, биће размотрен следећи пакет финансијске помоћи Украјини, што је догађај од неоспорне важности и за Украјину и за Мађарску. Овај самит добија на значају због намере ЕУ да се позабави претходним, децембарским ветом премијера Виктора Орбана на пакет планиране финансијске помоћи.


ЕУ планира да додели 50 милијарди евра Украјини кроз заједничко задуживање држава чланица, што је Орбан оспорио, обећавши да ће ставити вето на тај предлог, без обзира на услове.


Недавне промене у финансијској структури ЕУ дају Европском савету право одлучивања у оквиру Инструмента за опоравак и отпорност (РФФ), што је одступање од досадашњег искључивог права управљања које је имала Европска комисија. Разлог за план ЕУ да користи заједничко задуживање од 50 милијарди евра је смањење потенцијалног политичког ризика, односно избегавање тражења сагласности нционалних скупштина земаља чланица, које би било потребно уколико би се државе чланице задуживале појединачно.


Могућност да до доделе помоћи не дође, представља значајну претњу за Украјину, која се у рату са Русијом ослања на страну финансијску помоћ. Стављање вета на овај пакет могло би да доведе до до даљег погоршања мађарско-украјинских односа и удаљавања Мађарске од других земаља чланица. Западна штампа преноси изјаве неименованих извора у којима се спомињу додатне санкције уколико премијер Орбан одлучи да стави вето на финансијски предлог везан за Украјину. Иако је, како наводи Фајненшел тајмс, та могућност за сада само план, вест је већ изазвала пад вредности ионако слабе форинте, као и цена акција ОТП банке.


Министар за европске послове у мађарској влади Јанош Бока је, реагујући на извештаје у којима се каже да би чланице ЕУ могле да покушају да ускрате финансирање Мађарске ако на самиту ЕУ 1. фебруара не буде донета одлука о помоћи Украјини, рекао да ти наводи „подржавају тврдњу мађарске владе да Брисел користи приступ финансирању за вршење политичког притиска“.


„Мађарска не повезује помоћ Украјини са њеним приступом фондовима ЕУ и одбија да то чине други. Мађарска је била конструктиван учесник у преговорима и неће попустити пред уценама", каже министар.


Овом поводом обласио се и политички директор мађарског премијера, Балаж Орбан. Он је на свом Фејсбук профилу написао да "Брисел користи уцену против Мађарске као да сутра не постоји“.

bottom of page