top of page

Влада: Неће бити прекрајања Словачке

И мађарска влада и странка која окупља словачке Мађаре, одбациле су као неоснован став председника Парламента Словачке Бориса Колара, који је рекао да би мађарски премијер Виктор Орбан могао да затражи помоћ од руског председника Владимира Путина у прекрајању граница Словачке.


Тамаш Менцер

Током једне ТВ емисије, председник сло-вачког Парламента Борис Колар, у више наврата је је споменуо "претње из Ма-ђарске", наводи ma7.sk : „Причају о Великој Угарској, купују имовину у нашој земљи, издају пасоше! Ово није шала!”, рекао је Колар и додао да „подривање међународног система од стране Руса такође угрожава суверенитет Словачке, а Виктор Орбан то може да искористи у догледно време“.


Он је такође рекао да би Словачка требало да "подржи Украјину војном технологијом како би помогла да се савладају Руси", јер ће у супротном "Путин и Орбан испар-целисати Словачку".


"Странка Мађарска коалиција (МКП) одлучно одбацује оптужбе Бориса Колара, јер су апсурдне и параноичне. Оне осликавају потпуно порицање реалности и актуелних односа два народа. Још једном се показало да словачка политика нас, етничке Мађаре који живе у Словачкој, али и нашу матичну земљу, сматра пре свега безбедносним ризиком. Свака кризна ситуација показује да иза званичних декларација о пријатељским, добрим односима, стоје дубоке предрасуде и болесна параноја које паралишу стварно побољшање положаја мађарске заједнице у Словачкој“, саопштила је ова странка.


И мађарска влада је такође одбацила коментаре високо рангираног словачког званичника. Државни секретар за комуникације и међународно представљање у Министарству спољних послова Тамаш Менцер, рекао је да је Борис Колар занемарио чињеницу да живимо у 21. веку. Менцер је објаснио да "смо током протекле деценије напорно радили да осигурамо да се сарадња између Мађарске и Словачке настави у корист обеју земаља. Заједно смо постигли добре резултате и спремни смо да наставимо да градимо наше односе унутар Европске уније, чији смо већ дуже време чланови", рекао је он.


Коментаришући оптужбе председника Парламента Словачке, министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да Мађарска и Словачка, две земље чланице ЕУ, раде на јачању билатералних односа и веза унутар Европске уније: "Мађарска је посвећена очувању већ остварених достигнућа уз даље унапређење билатералних веза", рекао је он.

bottom of page