top of page

Влада тврди да је Пакш потпуно безбедан

Приликом доградње мађарске нуклеарне електране Пакш примењују се најстрожи стандарди у области безбедности и заштите животне средине, каже министар спољних послова и трговине и додаје да ће два нова реакторска блока бити заштићена двоструким армираним бетонском зидном и конструкцијом која је способна да издржи и најтеже спољне притиске.



Петер Сијарто је пред парламентарним Одбором за одрживи развој рекао да ће нова два блока бити апсолутно "отпорна на Фукушиму". Почетни темељни радови су у току на самој локацији, а добијене су грађевинске дозволе за неколико објеката, рекао је Сијарто. У току је и изградња опреме са дугим роком производње, а немачко-америчко заједничко предузеће гради зид дијафрагме, додао је он.


„Желео бих да вас уверим да је све што се дешава у Пакшу у складу са најстрожим стандардима безбедности и заштите животне средине. Поред 94 мађарске компаније укључене у пројекат, на градилишту раде амерички, француски, немачки, шведски и аустријски подизвођачи. Мере које имају за циљ побољшање конкурентности и заштите животне средине морају да иду руку под руку, јер би нарушавање равнотеже између та два циља могло донети више штете него користи. Мађарска Национална енергетска и климатска стратегија позива на смањење емисије гасова стаклене баште за 50 одсто до 2030. године, у поређењу са нивоима из 1990. године. Емисије су до сада пале за 32 одсто, док је земља сваке године постизала огромне економске рекорде", каже Сијарто.


Он подсећа да је Мађарска једна од само 20 земаља које су успеле да повећају свој БДП уз истовремено смањење штетних емисија и истиче важност гарантовања енергетске безбедности чак и током преласка земље на зелену енергију.


„Ово захтева да третирамо зелену енергију као утемељено питање, а не као неку врсту политичког и идеолошког монопола. Нуклеарна енергија је једини извор који омогућава сигуран, јефтин и одржив начин производње енергије, а истовремено помаже земљи да остане релативно независна од флуктуација на међународним енергетским тржиштима. Постоји велика дебата о томе у Европској унији, са подељеним ставовима држава чланицама“, рекао је он.


Сијарто каже да, иако Мађарска жели да дебата остане рационална, већина покренутих питања је политичке и идеолошке природе. Модернизована нуклеарка у Пакшу омогућиће смањење емисије угљендиоксида за 17 милиона тона и смањиће коришћење гаса за 3,5 милијарди кубних метара годишње", додао је он, напомињући да мађарски транспортни сектор годишње производи 12 милиона тона емисије ЦО2, док пошумљена подручја апсорбују 6 милиона тона годишње.


Што се тиче соларне енергије, Сзијарто је рекао да је капацитет соларних панела који раде у Мађарској достигао 4.000 МВ прошле године, што представља 13 одсто производње електричне енергије и међу три најбоља односа је у ЕУ. Капацитет соларне енергије достигао је 5.400 МВ до октобра ове године, а преко 2.100 МВ генеришу кућни соларни панели, рекао је министар.


Он напомиње да је Мађарска у темпу да достигне капацитет соларне енергије од 6.000 МВ много пре првобитне циљне године 2030. и да би такође могла да унапреди свој циљ постизања неутралности угљеника до 2050. до 2040. године.

bottom of page