top of page

Влада у очекивању одлуке ЕК о новцу из ЕУ

Мађарска влада има за циљ да искористи фондове ЕУ како би постала једна од пет земаља Европске уније са најповољнијим условима за живот до 2030. године, рекао је Чаба Латорцаи, државни секретар Министарства регионалног развоја, за ТВ М1.



Према речима државног секретара, трансфери ЕУ касне, јер "таман када мађарска влада треба да се договори о условима за исплату ЕУ фондова, левичарска већина у Европском парламенту ствара огроман псеудо-проблем и усмерава га на Европску комисију, а онда процес почиње изнова".


Латорцаи је нагласио да сада, када Европски парламент не заседа, постоји нада да ће до краја лета бити и званично усвојен позитиван став који мађарској влади "већ сигнализира" комисија на експертском нивоу.


Осврћући се на мађарске левичарске посланике у Европском парламенту, он је рекао да не разуме како може бити „патриотски став” да мађарски народ и предузећа немају приступ новцу који им припада по закону. Додао је и да не разуме зашто левици није био циљ да подржи да Мађарска постане једна од пет држава чланица ЕУ са најповољнијим условима за живот до 2030. године.


Циљ владе је да искористи новац ЕУ како би Мађарска постала земља у којој људи могу добро да живе, где сваки посао напредује, сваки Мађар напредује и где достижемо највиши ниво развоја у Европској унији, нагласио је.


Латорцаи је навео два основна правца регионалних развојних циљева владе: живот у градовима или малим местима не би требало да буде избор између квалитета живота, већ избор начина живота. То значи да јавне услуге треба да буду подједнако доступне свуда, рекао је.


Да бисмо то урадили, истакао је он, морамо да идентификујемо скривена средства дотичних региона, шта они имају што може да допринесе конкурентности, а улога владе је да им помогне да стекну ту конкурентску предност. "Било између општина или на међународном нивоу, Будимпешта би могла да постане конкурент Бечу или Прагу“, закључио је он.

bottom of page