top of page

Вредност форинте у наглом паду

Цене акција и курс форинте на берзи у Будимпешти нагло слабе након што је премијер Виктор Орбан најавио увођење ванредних пореза, како би се ојачао државни буџет. Продајна вредност форинте у мењачницама данас износи 394 у односу на евро.


Акције мађарске рафинерије Мол пале су данас за скоро 15 посто, док су деонице ОТП банке, највећег кредитора у земљи, потонуле за више од 13 процената на раном трговању, али су касније смањиле губитке, извештава "Блумберг".

Форинта се приближила рекордном минимуму у односу на евро, при чему је данас ослабила за још 0,8 одсто након пада од 2,6 процената у среду. Централна банка Мађарске је задржала на данашњој седници референтну камату на 6,45 посто.

Орбан је у видео поруци јуче рекао да држава планира да ове и идуће године узме „велики део“, како је рекао, „екстрапрофита“ у секторима попут банкарства, осигурања, енергетике, телекомуникација, великих трговаца на мало, ваздухопловства, како би се финансирало смањење цена комуналних услуга и покрили трошкови модернизације оружаних снага. Та нова финансијска средства ће помоћи консолидацију мађарског буџета јер Европска унија спроводи ефективно замрзавање финансирања Орбанове владе, коју оптужује за непоштовање европских норми.

Comentarios


bottom of page