Вредност форинте у наглом паду

Цене акција и курс форинте на берзи у Будимпешти нагло слабе након што је премијер Виктор Орбан најавио увођење ванредних пореза, како би се ојачао државни буџет. Продајна вредност форинте у мењачницама данас износи 394 у односу на евро.


Акције мађарске рафинерије Мол пале су данас за скоро 15 посто, док су деонице ОТП банке, највећег кредитора у земљи, потонуле за више од 13 процената на раном трговању, али су касније смањиле губитке, извештава "Блумберг".

Форинта се приближила рекордном минимуму у односу на евро, при чему је данас ослабила за још 0,8 одсто након пада од 2,6 процената у среду. Централна банка Мађарске је задржала на данашњој седници референтну камату на 6,45 посто.

Орбан је у видео поруци јуче рекао да држава планира да ове и идуће године узме „велики део“, како је рекао, „екстрапрофита“ у секторима попут банкарства, осигурања, енергетике, телекомуникација, великих трговаца на мало, ваздухопловства, како би се финансирало смањење цена комуналних услуга и покрили трошкови модернизације оружаних снага. Та нова финансијска средства ће помоћи консолидацију мађарског буџета јер Европска унија спроводи ефективно замрзавање финансирања Орбанове владе, коју оптужује за непоштовање европских норми.