top of page

Гасовод Турски ток поново поуздан

Рад гасовода Турски ток је загарантован на дуги рок након што су холандске власти поново издале извозну дозволу компанији која је делимично одговорна за његово одржавање, каже мађарски министар спољних послова и трговине.



Петер Сијарто је рекао да би повлачење извозне дозволе компанији која је регистрована у Холандији, могло „донети забрињавајућу ситуацију“ за дугорочан рад гасовода који повезује Мађарску са Русијом. Сијарто је рекао да се више пута обраћао холандском министру енергетике по том питању и да је у среду обавештен да је дозвола поново добила зелено светло. „Рад гасовода Турски ток је поново дугорочно поуздан“, рекао је он.


Сијарто је нови предлог Европске комисије за сузбијање последица енергетске кризе у Европи назвао „неадекватним, чак и опасним“ и рекао да ће Русија престати да испоручује природни гас на континент ако та мера буде усвојена.


„Европи треба што више природног гаса, који на континент стиже из што више ресурса и путева, а нови предлог би резултирао управо супротним стањем", рекао је он и додао да се снабдевање Мађарске гасом кроз јужни гасовод врши непрекидно. Резерве гаса у земљи износе 50 одсто годишње потражње, што је више од просека у ЕУ од 27 одсто, рекао је он.

bottom of page