top of page

Гради се најскупљи стадион у Мађарској

За предстојеће деветодневно Светско првенство у атлетици, у Будимпешти се гради најскупљи стадион у земљи, за који аналитичари процењују да ће коштати 250 милијарди форинти (644.209.179 евра).Разлог због којег влада држи трошковник у тајности, посматрачи виде у томе што капитални пројекти често коштају много више него што је првобитно планирано. Директор компаније која организује светско првенство, рекао је мађарским медијима да располаже само проценом трошкова, али да се о укупној суми још не може говорити.


У августу ове године мађарска престоница ће бити домаћин Светског првенства у атлетици, за које влада гради потпуно нову арену. Како преноси РТЛ, изградња стадиона, капацитета 40.000 људи, почела је 2020. године. Међутим, радови још нису завршени, а до Светског првенства је остало нешто више од шест месеци.


„Влада се обавезала да ће обезбедити све неопходне ресурсе“, рекао је Балаж Немет, извршни директор компаније која организује Светско првенство у атлетици. Влада је, каже он, прошлог октобра дала додатних 35 милијарди форинти (90.230.140 евра) за овај пројекат.


У децембру прошле године буџет је повећан за још осам милијарди форинти (20.623.504 евра), упркос чињеници да је Надор Чепреги, државни секретар Министарства грађевинарства и инвестиција, претходно рекао да пројекат неће бити скупљи, јер је "изградња стадиона завршена".Comments


bottom of page