top of page

Дачић о пријатељству са Сијартом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је изјава шефа мађарске дипломатије да навија за владајућу коалицију на предстојећим изборима нешто што је уобичајено у Европи и свету. „Све странке су уклопљене у неким блоковима и оне у оквиру својих кампања подржавају једни друге“, рекао је Дачић гостујући на Радио телевизији Војводине.



Дачић је рекао да Петер Сијарто није хтео да пошаље идеолошку поруку, већ је навео да подржава владајућу коалицију јер Мађарска никад није имала боље односе са Србијом него сада и да положај Мађара никад није био бољи.


„Ја морам да му се захвалим, без обзора на то што је он из друге земље, он је наш највећи адвокат на међународној сцени. Био сам пристутан када се он јави за реч, он покопа све остале, јер каже шта се ви жалите на Србију. Мађарска мањина нема нигде бољи положај него и Србији. То је за нас веома важно“, навео је Дачић.


Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто рекао је у Београду да његова земља не жели да се меша у унутрашње послове Србије, али да навија за владајућу коалицију на предстојећим изборима, што је неке медије подстакло да Дачићу поставе оваква питања.


„Овде сам са циљем. Не желимо да се мешамо у унутрашње послове Србије, али можемо да навијамо. Ми заиста навијамо за владајућу коалицију“, рекао је Сијарто у Београду после састанка са својим српским колегом Ивицом Дачићем.


Он је додао да „Мађарска навија за владајућу коалицију зато што је Савез војвођанских Мађара део те коалиције“.


Одговарајући на питање да ли је заустављена кампања Министарства спољних послова о повлачењу признања независности Kосова, Дачић је рекао да „треба динамично посматрати ту ситуацију“.


„Није могуће у једном тренутку нешто почети и прекинути. То су процеси који су у току. Ја сигурно нисам звао ниједног министра да му кажем `све што сам ти причао до сада, то не важи`.


На констатацију новинара да је амерички дипломата Ричард Гренел рекао да јесте јер је постигнут договор са Приштином и Београдом да не повлаче једностране потезе, Дачић је рекао да је разговарао са председником Србије Александром Вучићем и да је он то демантовао.


„Ми смо раније говорили да можемо да престанемо привремено, ако се и ни обавежу да ће престати да аплицирају за пријем у међународним организацијама. Ми не знамо да су се они обавезали. Ми не верујемо у то зато што су се они у међувремену пријавили за неке организације. Ако они то не повуку значи да никакав договор ту не важи. То је оно што смо председник Вучић и ја причали. Он ће ићи на све предстојеће разговоре о Kосову и видећемо каква је ту ситуација“, рекао је Дачић.



bottom of page