top of page

Да ли и када примити трећу дозу вакцине

Страх од делта соја навео је неке земље да појачају имунизацију људи који су већ до сада два пута вакцинисани против корона вируса. Међу њима је и Србија. Са друге стране, Светска здравствена организација затражила је од богатих држава да одложе вакцинацију трећом дозом све док све земље не вакцинишу најмање 40 одсто становништва.


Сједињене Америчке Државе, Русија, Израел, Чиле, Емирати, Велика Британија, Француска, Италија, Турска, Мађарска одобрили су трећу дозу вакцине против корона вируса. Међу земљама које су одобриле трећу дозу је и Србија - грађанима је доступна од 17. августа. Посебно се препоручује особама са смањеним имунитетом, старијима од 70 година, здравственим радницима и грађанима Србије у међународном транзиту.


Са друге стране, Светска здравствена организација затражила је од богатих држава да одложе вакцинацију трећом дозом све док свака земља не вакцинише најмање 40 одсто становништва. Европска агенција за лекове (ЕМА) саопштила је раније овог месеца да процењује потенцијалну трећу дозу вакцина против корона вируса, која би могла да се да шест месеци након примања друге дозе.


Истраживачи који се баве делотворношћу вакцина против корона вируса у Великој Британији сугеришу да заштита коју пружају две дозе "Фајзер-Бионтека" почињу да слаби у року од шест месеци од примања. Једно истраживање у Великој Британији показало је да су две дозе вакцине "Фајзер-Бионтека" биле ефикасне 88 одсто након месец дана, у поређењу са 74 одсто након пет до шест месеци.


Сама компанија "Фајзер" је саопштила да је ефикасност њене вакцине са 96 одсто пала на 83,7 одсто након четири месеца. Верзија "Оксфорд" "Астра-Зенека" биле су ефикасне 77 одсто након месец дана, али је након четири до пет месеци пала је на 67 одсто.


Трећа доза кинеске "Синофарм" вакцине против корона вируса повећава ниво антитела која опадају неколико месеци после примања друге дозе, показало је истраживање спроведено у Kини. Студија коју још треба да потврде и други научници објављена је у тренутку када се у Kини даје трећа доза вакцине ризичним групама популације из страха да заштита слаби протоком времена.


Осим у Kини, "Синофарм" је најзаступљенија вакцина у Уједињеним Арапским Емиратима и Kамбоџи. Ниво антитела пет месеци после ревакцинације "Синофармом" опада за 70 одсто у односу на ниво који се достигне четири недеље после друге дозе вакцине, показало је истраживање у коме су учествовали здравствени радници. Али, недељу дана после треће дозе концентрација антитела поново расте. После треће дозе "Синофарм" вакцине поправља се и ћелијски одговор на вирус, наводи се у истраживању и додаје да је ћелијски одговор и најважнији за дугорочну заштиту од вируса.


Трећа доза вакцине "Фајзер" омогућава снажну заштиту од делта соја корона вируса, показују нови подаци које је ова компанија објавила крајем јула 2021. Ниво антитела са трећом дозом расте петоструко више код људи од 18 до 55 година. Међу људима старости од 65 до 85 година, подаци компаније "Фајзер" указују на то да ниво антитела који би требало да штити од делте расте 11 пута више него после друге дозе.


Баш као и заштита стечена природном инфекцијом, изгледа да имунитет изазван вакцином постепено нестаје. Међутим, кажу да вакцине и даље нуде висок ниво заштите од вируса, између осталих и варијанте делта. Са њима су се сложили и медицински стручњаци, који су саопштили да трећа доза вакцине, коју су развили Универзитет у Оксфорду и компанија "Астра-Зенека", производи снажан имунолошки одговор против корона вируса.


Велика Британија ће понудити трећу дозу вакцине против ковида 19 старијима од 50 година и ризичним групама - осабама са изразито ослабљеним имунолошким системом. Британски министар здравља Саџид Џавид је навео да је влада прихватила препоруку Заједничког одбора за вакцинацију и имунизацију (ЈЦВИ) и да ће следеће недеље почети вакцинација трећом дозом. У Великој Британији било је само 256 смртних случајева повезаних са вирусом међу потпуно имунизованим људима у периоду од јануара до јула 2021. године, од више од 51.000. Ови смртни случајеви у великој мери су се догодили у најугроженијим групама, попут старијих људи са ослабљеним имунолошким системом.


Француска је 1. септембра почела са применом додатне дозе вакцине за особе старије од 65 година и са пропратним здравственим стањима пошто се делта сој вируса шири у земљи. У Француској може да се добије трећа доза ако је прошло најмање шест месеци од пуне вакцинације Фајзер или Модерна вакцином. Они који су добили вакцину "Џонсон и Џонсон" са само једном дозом могу да добију додатну дозу "Фајзера" или "Модерне" најмање четири месеца од прве вакцинације.


У Италији је трећа доза вакцине против корона вируса одобрена за осетљиве групе становништва пре недељу дана. Италијанска агенција за лекове (АИФА) одобрила је трећу дозу вакцине за оне који ће вероватно имати слабију заштиту од две дозе вакцине, а то су људи старији од 80 година и корисници старачких домова.


Kако се наводи, трећа доза је одобрена и за здравствене раднике који су често изложени корона вирусу. Према препоруци АИФА, трећу дозу вакцине треба примити најмање шест месеци након примања друге дозе и то важи за све групе, осим за оне које су имунолошки угрожене, а тој групи би, како се наводи, требало дати трећу дозу након 28 дана.


Вакцинација трећом дозом почела је у Русији у јулу. Министарство здравља навело је да ће додатна вакцинација бити примењивана док најмање 60 одсто становништва не стекне имунитет на ковид 19. Kада се тај циљ оствари, додатне вакцине ће се давати једном годишње.


У Израелу је трећа доза одобрена за старије од 60 година крајем јула, а влада их је постепено стављала на располагање све већем броју људи. Додатна трећа "бустер" доза тренутно је доступна свима старијим од 12 година, уколико је прошло најмање пет месеци од када су вакцинисани другом дозом.


И Сингапур ће од следеће недеље својим грађанима старијим од 60 година и онима са ослабљеним имунитетом ставити на располагање трећу дозу вакцине.


Сједињене Америчке Државе нуде бустер сваком без обзира на његову старост или здравствено стање, осам месеци после добијања друге дозе "Модерне" или "Фајзера".


У САД су стотине хиљада додатних доза даване клинички угроженим особама од 13. августа, а Бајденова администрација планира да их обезбеди за све одрасле Американце након што прође осам недеља од примања друге дозе.


У Дубаију, бустери су такође доступни свима после шест месеци од друге дозе, док се људи у ризичним групама квалификују после свега три месеца.


Чиле, Уругвај и Kамбоџа нуде бустер дозе људима који су имунизовани вакцинама "Синовака" и "Синофарма", почев од старијих људи и ризичних група.


Тајланд и Индонезија нуде трећу дозу вакцине здравственим радницима имунизованим Синоваком, упркос ниском нивоу укупне покривености вакцинацијом. Листа земаља које следе овај пример свакодневно расте.

bottom of page