top of page

Да ли је Мађарска најефикаснија у борби против корона вируса?

Мађарска је, од свих земаља ЕУ, најефикаснија у супротстављању пандемији ковида-19, показује анализа коју су израдили стручњаци Националне банке Мађарске (МНБ).



Анализа МНБ, коју је саставила трочлана стручна комисија, обухвата девет фактора, каже се у напомени, уз обављени документ. Аутори су имали у виду не само број заражених и умрлих људи у земљама ЕУ, већ и степен економског пада и стопе незапослености. Мађарска је тако добила 73 бода, од максималних 100, што је 18 бодова више од просека у Европској унији и 14 бодова изнад просека региона.


Мађарску следе Словенија и Немачка, док су Белгија, Француска, Италија, Шпанија и Шведска на крају листе, чије зачеље чине углавном медитеранске земље. Чланице Вишеградске групе, укључујући и Мађарску, добиле су више бодова од просека у ЕУ.


Регионална процена безбедности у светлу ковида-19 из јуна месеца, обухватила је стање у 200 држава или региона, узимајући у обзир 130 параметара. Мађарска је тада добила 656 бодова, од могућих 1.000, што је четврти резултат међу државама ЕУ и 18. место на светској листи.


Према економским показатељима, тј. према очекивањима тржишта, економски пад у Мађарској би ове године могао да износи 4,6%, што би био један од најнижих падова који се очекују у земљама ЕУ, стоји у анализи МНБ. Стопа незапослености у Мађарској повећана је за 1,3 посто, између јануара и маја ове године, достигавши 4,7 одсто у мају, што је седма најнижа стопа у ЕУ. Према показатељима незапослености, Мађарска се налази средини европске листе, констатују аналитичари.

bottom of page