top of page

ДК: Нека ЕУ ограничи кретање грађана

Мађарска опозициона Демократска коалиција (ДК) позвала је данас на снажнији европски одговор на нови избијање корона вируса. Доносиоце одлука у овој области ДК позива да појачају рад Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ).

Обраћајући се мађарским новинарима након ванредне седнице Европског парламента у уторак, у Бриселу, посланик ДК-а Шандор Ронаи рекао је да Европа не може себи да приушти ограничавање активности ЕЦДЦ-а на саветовање и обавештавање јавности о вирусу. Подвукао је потребу за специфичним протоколом у вези са епидемијом и обавезним акционим планом, који ће применити све државе чланице, како би националне здравствене институције могле да буду ефикасније у одговору на вирус.

„Ту није потребан координациони центар, већ ефикасно, функционално тело које ће бити овлашћено да спроводи мере и заједнички састављене протоколе“, рекао је Ронаи. Он је додао да да ЕУ треба да одлучује о наметању ограничења путовања, а не да то просто препушта авио-компанијама. Ронаи је такође позвао на успостављање система „европске солидарности“, по коме би била усклађивана дистрибуција прехрамбених производа Европљанима, током епидемије вируса.

Comments


bottom of page