top of page

До 11 часова у радњама само пензионери

Мађарска влада ограничила је посете продавницама, у покушају да изолује старије купце и обузда ширење пандемије корона вируса.


Према новим мерама, само старији од 65 година могу радним данима да улазе у продавнице од 9 до 11 часова, а викендом од осам до 10 часова. Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је на видео снимку, који је објавио на Фејсбуку, да је таква уредба владе донета како би се заштитиле старије особе.


- Статистика која се односи на пандемију јасно показује да су најугроженије старосне групе наши старији суграђани. Хајде да се побринемо за њих - навео је Орбан.


Мађарска је месецима покушавала да избегне друго затварање и спречи да се нанесе додатна штета економији, али је била приморана да затвори средње школе и факултете и уведе полицијски час у трајању од 20.00 до 5.00 часова.


У Мађарској је од почетка пандемије корона вирусом заражено 177.952 људи, док је 3.891 особа преминула. Напори за сузбијање ширења коронавируса биће усредсређени на циљано масовно тестирање кључних радника и одржавање школа оперативним ове недеље, најавио је Орбан.


- Боримо се да школе и вртићи остану отворени. Систем јавног образовања издржао изазове прошле недеље и надам се да ће тако бити ове седмице. Очекујмо да ће се већина од 47.000 запослених у домовима социјалне заштите и 191.000 људи у јавним образовним установама пријавити за тестирање, које је добровољно - рекао је Орбан.


bottom of page