top of page

ЕК: Рок од месец дана за Мађарску

Европска комисија је дала коначан рок од месец дана Мађарској да реши питање владавине права пре него што затражи од влада земаља Европске уније да суспендују средства које Будимпешта треба да добије у оквиру буџета 27-чланог блока за период 2021-2027.


Урсула фон дер Лејен, председница ЕК

Kомисија је данас саопштила да је овластила комесара за буџет Јоханеса Хана да обавести Будимпешту о мерама које извршна власт ЕУ намерава да предложи државама ЕУ ако Мађарске мере ремедијације не буду адекватне.


- Мађарска сада има рок од месец дана у оквиру којег може да достави своје примедбе и било какве додатне чињенице, нарочито о сразмерности мера које предвиђа Kомисија - наводи се у саопштењу ЕK.


Нови рок је део процедуре ЕУ, назване "механизам условљавања", која је осмишљена да "заштити финансијске интересе блока од потенцијалног кршења владавине права земаља чланица". Тај механизам је одвојен од других поступака везаних за владавину права које је ЕУ покренула против Мађарске.


Због "забринутости за новац из буџета ЕУ", Kомисија је у априлу увела „механизам условљавања" против Мађарске, што би на крају могло да доведе до суспензије исплате 21 милијарде евра Мађарској из касе тог блока. Kомисија сматра да је новац ЕУ у Мађарској у ризику због, како тврди, корупције која може бити у форми тендера за пројекте које финансира Брисел, а у којима учествује само један понуђач, обично повезан са владајућом странком. Извршна власт ЕУ је такође забринута за независности правосуђа, медија и невладиних организација у Мађарској, додаје британска агенција.


Мађарски премијер Виктор Орбан је раније одбацио примедбе ЕУ и САД у вези с корупцијом, а највиши мађарски званичници су протеклих недеља рекли да је Будимпешта спремна да сарађује са Kомисијом на решавању проблема.


Будимпешта је ове недеље понудила да смањи број јавних тендера на којима учествује само један понуђач на 15 одсто од укупног броја. Такође је понудила да доношење закона у Мађарској учини транспарентнијим и инклузивнијим и да дозволи судовима да наложе тужиоцима покретање спора чак и ако су тужиоци одлучили да то не чине.

Comments


bottom of page