top of page

Елвира Ковач примила амбасадора Мађара

Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач примила је данас новоименованог амбасадора Мађарске Јожефа Мађара и том приликом поновила већ познате оцене да су "односи између Мађарске и Србије на историјски највишем нивоу".У званичном саопштењу издатом поводом састанка, каже се да су Ковачева и Мађар заједнички оценили да парламентарна дипломатија има велику важност у оваквим специфичним околностима у Европи, те да су веома битни редовни контакти и размена мишљења парламентараца, као бираних представника грађана, о свим актуелним регионалним и европским приликама, саопштила је скупштинска прес служба. Они су се сложили да постоји интензивна и развијена међупарламентарна сарадња између Мађарске и Србије и изразили очекивање да ће се, на основу потписаног документа о стратешкој сарадњи, она и додатно унапредити, како на нивоу сусрета председника два парламента, тако и на нивоу одбора, али и унутар међународних парламентарних организација и иницијатива.

Елвира Ковач је истакла да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије и да је већина народних посланика проевропски усмерена, али да је потребно вратити подршку грађана европским интеграцијама, имајући у виду да тај процес дуго траје и да у претходном периоду нису отварани нови преговарачки кластери.

Потребно је да Србија добије позитиван сигнал из ЕУ, навела је она и изразила наду да ће у скорије време доћи до нормализације односа између Београда и Приштине, што ће убрзати и европске интеграције наше земље, додала је она.

Амбасадор Мађар је указао на неопходност промена унутар саме ЕУ, како због спољних околности, тако и због неопходности да се створе визија и планови за боље и ефикасније функционисање њених институција и за бољи животни стандард грађана.

Истакао је да су Србија и Мађарска веома битне европске земље, али да је рад европских институција и процес доношења одлука у ЕУ политизован, као и сам процес европских интеграција, те да није увек реч само о оцењивању институционалних реформи и усклађености домаћег законодавства са европским.

Ковачева и Мађар су током састанка указали и на значај сарадње у области привреде и енергетике између две земље, као и о могућностима за боље инфраструктурно повезивање, кроз проширење граничних прелаза и изградње брзе пруге од Будимпеште према Београду и Нишу, наводи се у саопштењу.

Comments


bottom of page