top of page

Жарињин: Мађарска није претња Украјини

Владимир Жарињин, заменик директора Института за земље ЗНД-а са седиштем у Русији, каже да је мало вероватно да би Мађарска могла да употреби војну силу и изврши инвазију на Закарпатје, јер Украјина не би нипошто предала ту територију.


„Још не мислим да је Мађарска спремна да преузме део земље настањен Мађарима без пристанка Украјине, односно у директним војним операцијама. Не видим такву перспективу“, каже Жарињин, а преноси ТАСС.


Он је додао да сматра мало вероватним да би Кијев дао пристанак за уступање територије, а не верује ни у „одлуку Закарпатја да се придружи Мађарској“. „Ако се Кијев не сложи са тим, браниће територијални интегритет Украјине силом“, закључује он.


Руска државна новинска агенција подсећа да у Украјини живи више од 150.000 етничких Мађара, и то већином у Закарпатју. У читавој овој области, око 12 одсто становништва су Мађари. Влада у Будимпешти је више пута изражавала забринутост за права мађарске мањине у Украјини. У овим расправама, закон о језику, који је првобитно био осмишљен да спречи "руско угњетавање", добио је највећи значај. Закон о украјинском језику, тврди Будимпешта, спречава припаднике мађарске мањине да уче мађарски у јавном образовању у Украјини и да га користе у пракси.


Украјински парламент усвојио је Закон о функционисању украјинског као државног језика 25. априла 2019. године, што је изазвало бројне протесте мађарских организација у Закарпатју. Према том закону, употреба украјинског језика обавезна је у свим врстама комуникације, осим у приватним разговорима и на верским богослужењима.

Comments


bottom of page