top of page

За Орбана је 2024. одлучујућа година

Мађарски премијер је 2024. назвао „одлучујућом годином“, у којој ће бити одржани избори у Сједињеним Државама и европски парламентарни избори. Нагласио је да "победа ни на једном од та два фронта још увек није у нашим рукама, иако су нам потребне обе“.



Мађарска је „лабораторија у којој је развијен противотров за прогресивну доминацију“, рекао је премијер Виктор Орбан у свом уводном говору на Конференцији конзервативне политичке акције (ЦПАЦ), која је почела данас у Будимпешти. Позивајући се на четврту узастопну изборну победу владајуће коалиције, Орбан је рекао да је земља „добила четврту дозу" и да може да констатује да се "пацијент потпуно опоравио“. Он је истакао да је мађарска "формула против прогресивне доминације доступна за употребу у било којој другој земљи".


- Први корак је био да играмо по сопственим правилима, јер можемо да победимо само ако не прихватимо решења и путеве које нуде други. Национални конзервативизам је кључни аспект. Национални интерес није идеологија или ствар традиције. Владе морају стално да стоје уз своје бираче, због чега смо одлучили да зауставимо миграцију и изградимо зид на јужној граници. Мађари су рекли да не желе илегалне мигранте. Либерали желе да наметну своје снове друштву, али људи не воле левичарске грозничаве снове о важним питањима - рекао је он.


Као посебно значајну ставку, споменуо је да спољну политику треба дефинисати према националним интересима:


- У рату у Украјини Русија је агресор. Осуђујемо нападача и помажемо жртви, али Мађари не могу да поднесу терет рата, јер то није њихов сукоб. Рат је довео до санкција, раста инфлације, стагнације привреде и растућег сиромаштва. Интерес Мађарске је да обнови мир, а не да настави рат.


Истовремено, Орбан је рекао да су западни медији „одскочна даска” за левичарске идеје:


- Лудило левичара можемо показати људима само ако имамо медије који ће нам у томе помоћи. Следећи корак је да се открију намере наших противника. Ми у Мађарској објављујемо намере левице пре него што они сами то ураде. То се десило са ЛГБТК пропагандом усмереном на децу. То је нова ствар овде, али ми смо то изнели на видело и одржали референдум о томе, при чему је огромна већина Мађара одбила злоупотребу деце (референдум је званично проглашен неуспелим - прим. ур). Откривајући њихове намере унапред, ставили смо левичаре у дефанзиву и на крају су морали да признају да им је то била намера све време - рекао је Орбан.


Економија која користи људима, пружањем послова и могућности да напредују у животу, како је истакао, још један је кључни аспект сваке десничарске владе.


- Осуђени смо на пропаст ако не можемо да обезбедимо све то. Центристички став је кључан за задржавање бирача. Преносећи теорије завере, можда ћемо стећи популарност на интернет форумима, али ћемо удаљити већину наших гласача, бићемо склоњени са стране и на крају изгубити. Што се вере тиче, она је неопходна. Ако неко не верује у коначни обрачун и у то да ће морати да полаже рачуне за своја дела пред Богом, осећаће да може да ураде све за шта има моћ - рекао је Орбан.


Он је 2024. назвао „одлучујућом годином“, у којој ће бити одржани председнички и конгресни избори у Сједињеним Државама и европски парламентарни избори.


- Ова два догађаја обележавају два фронта исте битке за западну цивилизацију - рекао је Орбан и додао да „победа ни на једном од њих још увек није у нашим рукама, иако су нам потребне обе“.


- Имамо две године да се припремимо. Мађарска лекција је да не постоји магична формула коју треба применити, већ да постоји само рад - закључио је мађарски премијер.

bottom of page