top of page

Истражују се могућности међународних плаћања у кинеској валути

Мађарска народна банка (МНБ) организовала је конференцију иницијативе Будимпештански ренминби (Budapest Renminbi Initiative Conference) на тему „Финансијска међуповезаност и зелена транзиција“. МНБ је ове године по седми пут била домаћин ове конференције, чија је главна тема развој односа кинеско-мађарске финансијске и економске дипломатије.



Учесници конференције говорили су о финансирању у кинеској валути - ренминбију, улози Будимпеште као финансијског центра у региону централне и источне Европе и зеленим и одрживим финансијским активностима централних банака, наводи се у саопштењу банке.


МНБ је ове године по седми пут била домаћин ове конференције, чија је главна тема развој односа кинеско-мађарске финансијске и економске дипломатије. Серија скупова покренута је у марту 2015. са циљем даљег јачања партнерства са Народном банком Кине (ПБоЦ) и промовисања дијалога о важности и утицају интернационализације кинеске валуте, ренминбија (РМБ).


Церемонији отварања присуствовали су потпредседник МНБ Михаљ Патаи, први секретар и отправник послова кинеске амбасаде у Будимпешти Јанг Чао, председник Банке Кине у Европи Сју Чен и Џанг Јун, декан Универзитета Фудан.


У свом уводном обраћању, Михаљ Патаи је истакао посвећеност МНБ интернационализацији РМБ-а, како кроз блиско партнерство са кинеском централном банком, тако и кроз добре односе са растућим кинеским финансијским институцијама у Мађарској. Говорници су се сложили да је финансијска сарадња један од катализатора за односе између Кине и источне и централне Европе, укључујући и оквире иницијативе Један појас, један пут, коју је покренула Кина, наведено је у саопштењу.

bottom of page