top of page

Карачоњ најавио банкрот Будимпеште

Буџет за наредну годину садржи озбиљна смањења средстава намењених за финансирање локалних самоуправа, упозорио је градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ на конференцији за новинаре и најавио да ће главни град, ако се овако настави, ускоро банкротирати."Влада је повукла значајна финансијска средства из општинских каса, позивајући се на напоре у заштити од епидемије корона вируса, док су локалне власти током кризе морале да се носе са повећаним финансијским оптерећењима", каже Карачоњ.


По њему, влада сада жели да започне мере штедње које би трајале до 2024. године, односно до следећих локалних избора. Карачоњ упозорава да је, ако садашње мере остану на снази, само питање времена када ће град Будимпешта банкротирати.


Градоначелник тражи од владе да градовима надокнади губитак прихода од продаје карата за јавни превоз током епидемије вируса корона, јер због мера владе будимпештанско Градско саобраћајно предузеће очекује губитак прихода између 20 и 30 милијарди форинти (60-90 милиона евра).


У међувремену, влада планира да четири пута повећа порез који убира посредством локалних самоуправа и то повећање назива "порезом солидарности", каже Карачоњ.

bottom of page