top of page

Колико је руских дипломата у Мађарској

Након што је 24. фебруара 2022. почела руска инвазија на Украјину, европске земље су масовно смањиле број дипломата који раде у руским амбасадама. Широм континента, њих око 400 њих протерано је под оптужбом да су вршили шпијунажу за руску државу.


Амбасада Руске Федерације у Будимпешти

Ови подаци говоре да је број руских дипломата у Европи преполовљен. Према писању мађарског портала Дневне вести, постоје само два изузетка од ове праксе. Једна од њих је Србија, за коју се каже да је "дугогодишњи савезник и пријатељ Русије", а друга Мађарска, чланица ЕУ и НАТО-а. Од новембра 2021. до јула 2022. број званичних руских дипломата у земљи порастао је са 46 на 50, а до октобра прошле године на 59. То значи да се број људи који раде у руској амбасади повећао за трећину након почетка рата. Међутим, од октобра до данас, број руског дипломатског особља у Мађарској је сведен на ниво од пре рата.


Портал поставља питање из ког разлога је било неопходно ово привремено повећање и наводи да пројекти везани за дипломатски рад обично трају годинама, а не месецима, "што околности чини сумњивим". Министарство спољних послова и трговине је, наводи се даље, одбило да призна ове промене.


Бенедек Јожеф Киш, стручњак за безбедносну политику и бивши војни обавештајац, рекао је за РТЛ прошле године да је у руским дипломатским мисијама број људи који раде као агенти за државне обавештајне канцеларије знатно висок – око 60-70 одсто.


Након што се Мађарска поново придружила Међународној инвестиционој банци (ИИБ, познатој и као "руска шпијунска банка"), више руских дипломата је добило је прилику да борави у земљи. Од пресељења седишта банке у Будимпешту 2019. године, Мађарска је постала изложенија ризику од шпијунирања, а у свом максимуму запошљавала је преко 100 Руса. О њима нисмо знали ништа, само то да су уживали дипломатски имунитет, наводи се у чланку и подсећа да се Мађарска пре неколико дана повукла из споменуте банке и да је она најавила свој одлазак из Будимпеште.


"Процењује се да у Мађарској борави око 100 Руса са дипломатским имунитетом, што је и даље много више него у неким већим земљама, попут Велике Британије (33), или код наших партнера у региону, попут Словачке (15) или Чешка (8)", наводи портал.

bottom of page