Кон: Затварање је за богате земље

Епидемиолог Предраг Кон каже да је пред нама ситуација која до сада није постојала и да више немамо много одступница. "Гора је него што је била током априла, посебно у Београду. Ми више немамо баш много одступница”, рекао је Кон за РТС.Др Предраг Кон истиче да је и даље најтеже у Новом Пазару, Тутину и Сјеници због броја смртних случајева, али истиче да се број позитивних смањује и да је стабилизована ситуација што се тиче прихвата нових случајева. Он је рекао да у својој каријери није имао прилике да види овакву респираторну епидемију.


Главни начин преношења вируса је респираторни, додао је епидемиолог, наводећи да често добија информације да су се људи заразили на слављима, концертима, прославама, матурама. Наводи да су то места која би требало избегавати, преноси Танјуг.


Кон поручује и да је ствар у томе да се не праве журке и када је забрањен рад ноћних клубова. „У овој ситуацији је најважније да сви носимо маске, јер је тада могућност трансмисије сведена на један одсто”, указао је Кон.


Предраг Кон је навео и да је затварање нешто што могу себи да приуште најбогатије земље и да ми не можемо да причамо о томе као што могу Аустралијанци. „Одлучили смо тако. Ми верујемо да ће и ово што је до сада дато као обавеза дати довољне резултате да сачувамо систем. Морамо да схватимо да је у овом тренутку сачувати здравствени систем исто тако значајно као сачувати животе”, поручио је Кон и указао да смо на самој ивици да имамо колапс здравственог система.


Он додаје да се очекивало да ће сада већ доћи до заравњења криве, али наводи да се то у Београду још увек не види. Кон каже и да је тренутно дешавање током лета потпуна непознаница, укључујући и причу о аерогеном преносу.