ЛМП: Одустати од фабрике акумулатора

Опозициона странка ЛМП сматра планирану фабрику за производњу акулмулатора и батерија у Дебрецину неприхватљивом, пре свега из еколошких разлога.Зелена опозициона странка ЛМП протестовала је против планова за изградњу фабрике за производњу акумулатора и батерија у близини Дебрецина, у источној Мађарској, означивши пројекат као „неприхватљив“. Копредседница странке Ержебет Шмук рекла је на данашњој конференцији за новинаре да „уместо да тежимо да будемо водећи произвођач батерија, треба да размишљамо о последицама и да се стидимо“.


Она је истакла да ће пројекат оставити превелику количину угљеника и да експлоатација литијума, кључне компоненте за батерије, „доводи до загађења животне средине и сиромаштва“.


Фабрика акумулатора би такође користила превелике количине воде, рекла је она и напоменула да су садашње суше наговестиле још теже стање у наредним годинама.


„Производњу батерија и акумулатора треба зауставити, јер тај пут више није проходан“, поручила је она.


Пре неколико дана објављена је вест, коју смо и ми пренели, да ће се Mercedes-Benz Group AG придружити кинеској фирми Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) у изградњи фабрике акумулатора и батерија у Дебрецину, с улагањем од невероватних 7,3 милијарде евра (7,6 милијарди долара), објавио је тада Блумберг. Постројење ће имати капацитет од 100 гигават сати, довољно за напајање више од милион аутомобила, а радиће на обновљиву енергију, према CATL-у, највећем светском произвођачу батерија за електрична возила.


Планирано је да постројење буде смештено у Дебрецину (225 км источно од Будимпеште), у непосредној близини купаца BMW AG, Stellantis NV и Volkswagen AG, саопштио је CATL.


Државни секретар Министарства спољних послова и трговине Левенте Мађар рекао је да ће фабрика, на површини од 21 хектара, отворити око 9.000 нових радних места. CATL ће користити електричну енергију из обновљивих извора енергије и разматра развој соларне енергије с локалним партнерима у земљи.


"Greenfield пројекат у Мађарској биће велики корак у глобалном ширењу CATL-а, а такође и важан корак у нашим напорима да дамо изузетан допринос зеленој енергији за човечанство", поручују из кинеске компаније.