top of page

ЛМП: Стоп проширењу нуклеарке!

Опозициони ЛМП поднео је парламенту предлог закона који предвиђа поништење уговора о проширењу једине мађарске нуклеарне електране у Пакшу.


„Нуклеарна енергија није ни јефтина ни сигурна“, рекао је лидер ЛМП-а Ласло Лорант Керестеш у Печују, на југу Мађарске, поводом десете годишњице нуклеарне катастрофе у Фукушими. ЛМП, како је рекао, жели да се зауставе припремни радови за пројекат проширења нуклеарке у Пакшу.


Он додаје да међу мађарским опозиционим странкама постоји консензус да уговор за пројекат Пакш треба отказати: "Аргументи који су говорили у прилог проширења објекта и учешћу руског добављача без тендера, показали су се промашеним, па је пројекат одложен на неколико година, због повлачења руског партнера".


Керестеш је рекао да је лаж да ће струја бити јефтина када се пројекат заврши. По њему, трошкови третмана и складиштења радиоактивног нуклеарног отпада нису укључени у процене трошкова: „За то нигде у свету нема решења“, додао је лидер ЛМП-а и истакао да је неприхватљиво да влада планира градњу објекта за одлагање нуклеарног отпада у близини Печуја, на обронцима масива Мечек.

bottom of page