top of page

Влада у Будимпешти најскупља у ЕУ

Updated: Mar 24, 2021

Према Еуростату, актуелна мађарска влада је најскупља од свих у Европској унији. Са друге стране, мађарско здравство и образовање из године у годину добијају све мање новца из буџета.


Према писању мађарског дневника "Непсава", Еуростат је ажурирао податке о буџету држава чланица Европске уније за 2019. годину, који показују да 27 држава Уније троши у просеку 5,8% свог БДП-а за потребе владиног сектора. Када је реч о земљама Вишеградске четворке, већина тих држава троше само 4-5% БДП-а на сопствену јавну управу, изузев Мађарске, у којој је тај проценат дупло већи: овде се у ту сврху троши 8,2% бруто домаћег производа, што је уједно више него у било којој земљи ЕУ. Одмах иза ње је Финска, са 7,9 одсто.


Мађарска влада није се огласила овим поводом, тако да је остало нејасно зашто је државна управа тако скупа. Познато је само да је она пореске обвезнике 2019. године коштала око 3.300 милијарди форинти. Аналитичари кажу да се ово делимично може објаснити повећањем плата у јавном сектору.


Оперативни трошкови мађарске државе били су високи током читаве последње деценије. Рекорд је био 2013. године, када је 10,2 процента БДП-а припало бирократији, непосредно пошто су премијер Виктор Орбан и Фидес водили кампању за стварање "јефтине и јаке државе".


Резултат овог тренда видљив је у знатно мањим издвајањима у појединим областима, попут заштите животне средине, социјалног осигурања и здравства. Са 4,5% БДП-а потрошених на здравство, Мађарска је међу последњима на ЕУ лествици, а иза ње су само Летонија и Италија, док је европски просек 7%.


Једна од области за коју се најмање издваја је јавно образовање, где је потрошња на папиру једнака просеку ЕУ (4,7%), али критичари владе тврде да је овде реч о "злоупотреби ресурса" и да новац издвојен за образовање одлази за друге намене.


Супротно томе, износ који мађарска влада троши на финансијску подршку економији, знатно је изнад ЕУ просека. Он на нивоу Уније износи 4,3 процента БДП-а, док је у Мађарској 7,3 одсто. Међутим, опозиција тврди да финансијске субвенције које су намењене привреди одлазе и за друге намене.



bottom of page