Мађарска гради нову билатералу са УК

Поводом данашњег састанка са британским премијером Борисом Џонсоном, Виктор Орбан је изјавио да "Мађарској недостаје присуство Велике Британије унутар Европске уније".


Мађарски премијер је додао да би две земље требало да изграде нове билатералне односе: "Говоримо о нуклеарној сили која је напустила ЕУ, што је било лоше за нас и још увек је лоше за нас. Патимо због одуства Британије", изјавио је Орбан.


С Британијом је, како додаје, постигнут договор у погледу многих питања, што је, напомиње, створило неку врсту равнотеже у ЕУ: "Али, питање је сада где ће бити њихово место у свету. Морамо да изградимо нову билатералну сарадњу", поручио је Орбан за државни Радио Кошут.


Он наводи да је Брегзит, који је ступио на снагу када је Британија почетком ове године напустила јединствено тржиште ЕУ, поставио општи правац, али да ће Мађарска тражити конкретну сарадњу у неким подручјима. Орбан, међутим, није изнео додатне детаље.


Мађарски премијер се јуче састао са лидером шпанске крајње деснице Сантиагом Абаскалом, кога сматра важним савезником у европском блоку.