top of page

Мађарска и даље не испуњава критеријуме

Два комесара Европске уније изјавила су у уторак у Европском парламенту да извршна власт ЕУ још увек није спремна да откључа милионе евра средстава за опоравак Мађарске.Мађарска још увек чека да добије средства из фонда ЕУ за опоравак од 700 милиона евра који је успостављен након пандемије ковида, а Европска комисија је навела да средства неће бити пуштена све док влада Виктора Орбана не реши дугогодишња питања судства и владавина права, преноси Еурактив.


Говорећи јуче у Европском парламенту, комесар за правосуђе Дидије Рејндерс поздравио је нови мађарски закон поднет у јуну, који има за циљ да се позабави забринутошћу ЕУ у вези са независношћу правосуђа у Мађарској.


– Међутим, то није крај процеса. Мађарска такође треба да заврши пратеће кораке имплементације – рекао је он.


Kомесар за буџет Јоханес Хан рекао је посланицима ЕП да је у Мађарској већ дошло до неких вредних промена. Он је додао да је дијалог са Мађарском посебно интензиван о питањима која се тичу спречавања ризика од сукоба интереса у управним одборима од јавног интереса, као и о обиму овлашћења новоствореног органа за интегритет.


Дебата у парламенту уследила је пошто је Орбанова странка Фидес поднела парламенту предлог закона о „Заштити националног суверенитета“ како би се одбранила од, како је рекла, непримереног политичког мешања страних лица или група.


– Јасно је да Мађарска није постигла ефикасан или довољан напредак ка испуњавању услова о независности правосуђа. У ствари, изгледа да мађарска влада улаже више напора да саботира и избаци из колосека реформе него да их спроведе – рекао је Јероен Ленаерс, посланик ЕПП-a.

Comments


bottom of page