top of page

Мађарска потписала гасни уговор са Русима

Мађарска је потписала данас с Русијом нови дугорочни споразум о снабдевању гасом. Документ су потписали руководиоци Гаспрома и мађарске енергетске групе МВМ у Министарству спољних послова у Будимпешти.


Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је, након потписивања новог гасног уговора који заобилази Украјину, изјавио да одбацује, како је рекао, покушаје Кијева да се меша у унутрашње ствари Мађарске. На Мађарској је одлука о томе какве споразуме потписује, истакао је он и додао да Будимпешта никада није критиковала било који украјински споразум.

Мађарска је крајем прошлог месеца саопштила да је са Русијом постгила договор о свим условима новог дугорочног споразума о снабдевању гасом који треба да ступи на снагу 1. октобра. Сијарто је тада рекао да ће споразум с Гаспромом бити закључен на 15 година, уз могућност модификовања количине која се купује после 10 година. Такође је навео да је договорена повољнија цена него раније и да ће Гаспром годишње испоручивати Мађарској 4,5 милијарди кубних метара природног гаса преко две руте - 3,5 милијарди кубних метара преко Србије и једну милијарду кубних метара преко Аустрије.

Мађарска се у прошлости највећим делом код снабдевања природним гасом ослањала на увоз из Русије преко цевовода кроз Украјину. Међутим, последњих година је диверзификовала канале за увоз гаса отварањем прекограничних интерконектора са већином суседних земаља и обезбеђујући испоруке од Ројал Дач Шела из терминала за течни природни гас на острву Крк.

Comments


bottom of page