top of page

Мађарска предњачи по расту цена хране

Нигде у Европи цене хране нису толико порасле као у Мађарској, наводи мађарска новинска агенција МТИ на основу података Евростата. Због тога се потражња и за најосновнијим животним намирницама нагло смањује.



Пољопривредни економиста Ђерђ Рашко, каже да се потражња прехрамбених производа смањује, јер људи штеде новац због кризе: "Због тога би се овај тренд ускоро могао преокренути, па очекујем да би у Мађарској могло доћи до пада цена хране", истиче он.


Цене хране су у Мађарској прошлог месеца биле за 10,4 одсто више него у јануару, што је четврти највећи раст у Европској унији. Према подацима Евростата, само су балтичке државе у том погледу испред Мађарске. У међувремену, просечна инфлација у ЕУ износила је 6,3 одсто, пренео је портал 444.hu.


Ако узмемо у обзир само храну, Мађарска је на самом врху листе поскупљења у Европској унији. То се односи на хлеб, млеко, воће, пиво и безалкохолна пића. На пример, хлеб је поскупео 37 одсто, док је у Литванији, која је на другом месту, та стопа износила „само” 20 одсто. Воће је поскупело 20, а за безалкохолна пића 18 одсто.


Евидентно је да се ситуација у Мађарској погоршава, ако је упоредимо са другим чланицама ЕУ. У јуну је, на пример, Мађарска предњачила само по ценама хлеба и меса, а сада и по другим производима.

bottom of page