Мађарска скупо платила случајеве расизма

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) казнила је Фудбалски савез Мађарске суспензијом стадиона на једну утакмицу, а другу условно, у квалификацијама за Светско првенство 2022. године и са 200.000 швајцарских франака, након што су мађарски навијачи на расној основи вређали репрезентативце Енглеске.


Суспензија је на једну утакмицу, а мађарски тим играће и другу утакмицу пред празним трибинама ако се у наредне две године понове слични инциденти. Репрезентација Мађарске ће тако играти без публике 9. октобра против Албаније у квалификацијама за Светско првенство 2022. године.


Kазна од 200.000 франака је једна од најоштријих које је ФИФА изрекла једном Савезу. "ФИФА заузима јасан став нулте толеранције против таквог одвратног понашања у фудбалу", наводи се у саопштењу. Инциденти су се догодили током утакмице у Будимпешти 2. септембра.


Тај меч требало је да се одигра без публике, након суспензије од три утакмице коју је Европска фудбалска унија (УЕФА) изрекла Мађарској због дискриминаторског понашања навијача током утакмица на Европском првенству, али казна није примењена пошто је ова последња утакмица играна под окриљем ФИФА. Ту суспензију Мађарска ће обавити у утакмицама Лиге нација.