top of page

Мађарски медији цитирају Пастора

Већина мађарских провладиних медија пренела је јучерашњи говор Иштвана Пастора, који је затражио од влада Србије и Мађарске да обуздају прилив миграната. Они преносе да је лидер Савеза војвођанских Мађара оштро критиковао актуелну политику заштите граница Европске уније.



„Мигрантска инвазија мора бити заустављена на јужној граници Србије“, поручио је председник Савеза војвођанских Мађара на централној манифестацији војвођанских Мађара на Палићу (Палић), поводом празника Светог Иштвана.


„Не смемо постати заробљеници западних утопија, а ни мигранти не смеју постати жртве истих утопија“, нагласио је Иштван Пастор и додао да Мађари морају да воде рачуна о својој домовини; заједно морају показати снагу да се одупру империјалистичким тежњама 21. века”.


Локална мађарска заједница у Војводини је, према речима Пастора, у добром стању, „између осталог и захваљујући владама двеју држава“: „То би било довољно да се изборимо са економском рецесијом која је пред нама и са проблемима који произилазе из енергетске кризе. Али, ако Мађарска и Србија не могу заједнички да се изборе са приливом миграната, то ће бити премало“, упозорио је он.


„Толеришемо већ седам година ову ситуацију, која се привидно смирила након изградње ограде у Мађарској, али се у суштини погоршала: наши градови, наши паркови, наши јавни простори су под окупацијом. Европски доносиоци одлука пишу своје извештаје о нама на основу очекивања која се стално мењају, вршећи неизговорени притисак на нас, чинећи наше животе несносним. Верујемо у самоопредељење нација, суверених земаља и добросуседску сарадњу и желимо да у том правцу обликујемо решење за наше животе и развој наших друштава“, додао је он.

bottom of page