Мађарски посланици протестују код Туска

Посланици Фидеса Тамаш Дајч и Балаж Хидвеги и њихов колега из Народне партије хришћанских демократа Ђерђ Хелвењи, објавили су данас на Фидесовој веб страници отворено протестно писмо, које су упутили председнику Европске народне партије (ЕПП) Доналду Туску.„Са запрепашћењем смо сазнали да сте у недавном интервјуу за Шпигл, мађарског премијера у основи назвали нацистом“, наведено је у писму, писаном на енглеском језику. „Овим изражавамо дубоко негодовање и категорички одбацујемо вашу изјаву“, додали су они. Мађарски посланици су написали да премијер Виктор Орбан „никада није рекао или учинио нешто што би заслужило таква поређења“ и додали да су „политичка неслагања нормална појава у било којој демократији“.


"Међутим, називање политичког противника нацистом, без икаквог оправдања, до сада је било само добро познато средство левице против конзервативних политичара и странака. Веома је разочаравајуће када вођа једне хришћанско-демократске странке чини исто. Називање некога нацистом без оправдања, такође је срамота за милионе људи - Јевреја и других - који су претрпели нацистички терор", додаје се у писму. Тројица посланика су истакла да, „колико год ова ситуација била ванредна, политички лидери морају остати достојни функција које обављају“.


„Верујемо да ови коментари иду предалеко и да их треба исправити“, додали су мађарски посланици, закључујући отворено писмо Туску.