Минут ћутања за времена којих нема

У Мађарској је обележена годишњица Тријанонског споразума из 1920, једног од мировних уговора којима је окончан Први светски рат, а према којем су Мађари изгубили већи део своје територије, укључујући делове данашње Хрватске, Румуније, Србије, Словачке, Словеније и Украјине.У Мађарском парламенту данас је одржана ванредна седница поводом стогодишњице потписивања Тријанонског уговора, организовано је више дебата и приказан пригодан филм на државној телевизији. Градоначелник Будимпеште Гергељ Kарачоњ, иначе припадник опозиције, тражио је да се сви аутобуси, трамваји и линије метроа зауставе у 16.30 због минута ћутања, што у пракси није у потпуности реализовано.


Мађарски председник Јанош Адер данас је указао на потребу за узајамним поштовањем Мађарске и њој суседних земаља, у којима живи око два милиона етничких Мађара. Адер је истовремено говорио о праву Мађара да задрже непромењеним своје "духовне границе", упркос променама на мапи, и истакао потребу за исправљањем штете коју је Мађарској донео тај споразум.


"Нико не може да оспори наше право да радимо на томе да духовне границе Мађарске остану непромењене, имајући у виду да су се наше географске границе промениле", рекао је Адер. Он је казао да Мађари морају да "поправе оно што су победници Првог светског рата оштетили".


"Ако тако радимо, скинућемо са себе проклетство Тријанона", навео је Адер. Додао је да Мађари "неће бити партнери у репресији, у фалсификовању историје, у негирању Мађара који живе изван домовине".


"С друге стране, бићемо партнери у јачању веза између Мађара и Мађара и између Мађара и других народа", рекао је Адер.


За многе који говоре мађарски и живе у суседним земљама, 4. јун је одлучујући тренутак у историји. „С обзиром на то да је ово датум када је мађарска заједница Трансилваније постала мањина, он сигурно није за нас дан за славље“, рекао је Лорант Винце, члан Европског парламента који заступа Демократски савез Мађара у Румунији. „Ово је почетак дугог периода нашег поновног дефинисања, настојања да пронађемо нове начине да преживимо и успемо“, рекао је за Политико.

Портал подсећа да, иако су поједини мађарски суседи сада чланови ЕУ и НАТО-а, Тријанонски споразум је и даље једно од најспорнијих и најосетљивијих питања у региону, које је додатно закомпликовало савезништво Мађарске с нацистичком Немачком и покушајима да поврати изгубљене територије за време Другог светског рата.


Мађарска има „уставну обавезу према Мађарима који живе у иностранству. Ово се не тиче враћања у прошлост или оспоравања граница“, рекао је Винце. Он је додао да „оно што Мађарска жели јесте чврст однос мањина-већина у свакој држави који ствара услове да мађарске заједнице напредују, а који је оснажен јаким билатералним односима са Словачком, Румунијом, Србијом, јер је то опет начин на који би мађарске заједнице највише профитирале“.