top of page

Наставнике ће чувати школски стражари

Министарство за људске ресурсе (ЕММИ) поднело је Мађарском парламенту предлог измена и допуна Закона о јавном образовању, који се фокусира на повећану заштиту наставника, с циљем да се стане на крај њиховом злостављању.



Измене у Закону у јавном образовању гарантују наставницима рад у безбедном окружењу и мирним условима и ствара могућност да, ако је потребно, полиција буде укључена у функционисање школе, како би их заштитила. Између осталог, измена укључује неопходне законске прописе којима ће се од септембра 2020. осигурати бесплатна набавка уџбеника за све студенте, а такође се проширује и број ученика са посебним образовним потребама. На захтев мањинских самоуправа, у систем образовања уводи се нова институција: етнички вртић. На данашњој конференцији за новинаре, Гергељ Гуљаш, шеф Кабинета премијера, саопштио је да је влада одлучила да оснује школску безбедносну службу, која ће у првој фази обухватити око 500 школа. Ова служба имаћи 500 школских стражара, регрутованих углавном из редова бивших полицијских службеника, који ће бити непрекидно присутни и сматраће се члановима колектива у школама.


Према Гуљашу, постоје школе и подручја у којима су наставници у повећаном ризику, што је недопустиво. Он додаје да стражари неће носити оружје, али да ће бити овлашћени да примењују мере принуде, ако је потребно. Поред тога, починиоци криминалних радњи, укључујући и кривична дела почињена над наставницима, биће кажњавани већ од 12. године старости.

bottom of page