НАТО појачава присуство у Мађарској

На Самиту НАТО-а, коме је присуствовао и мађарски премијер Виктор Орбан, одобрено је распоређивање нових снага НАТО-а у Мађарској, Бугарској, Румунији и Словачкој. Раније су такве корпусе имале балтичке државе и Пољска, па ће их сада бити укупно осам, од Балтичког до Црног мора.Данас, пре него што је одлука донета, министар спољних послова Петер Сијарто је рекао: „Ако буде таквих предлога, бићемо, наравно, спремни да о томе детаљно разговарамо. Једна од дужности Мађарске, наше владе, јесте да штити Мађарску и безбедност мађарског народа. Тренутно смо у могућности да то урадимо са мађарским одбрамбеним снагама. Мађарске одбрамбене снаге имају значајне снаге распоређене на источној граници земље и способне су да заштите Мађарску. То је позиција коју ћемо заузети. Ако буде предлога за јачање источног и југоисточног крила, спремни смо да о њима разговарамо".


Сијарто је раније неколико пута истакао да мисли да додатне војне снаге НАТО-а нису потребне његовој земљи, јер су мађарске одбрамбене снаге довољна заштита. Сада се чини да су НАТО партнери убедили Орбанову владу у потребу додатних НАТО трупа у Мађарској.


У декрету владе од 7. марта, мађарска влада је већ дозволила снагама НАТО-а да прођу кроз земљу копненим и ваздушним путем, због рата у Украјини. Према документу, кабинет је такође овластио распоређивање снага за одговор НАТО-а у Мађарској, укључујући и трансдунавски регион (окрузи Барања, Фејер, Комаром-Естергом, Ђер-Мошон-Шопрон, Шомођ, Толна, Ваш Жупанија, Жупанија Веспрем, Жупанија Зала, подручје Ђупаније Пешта која се граничи са Дунавском линијом и Жупанија Фејер). Међутим, транспорт војног особља и снага директно у Украјину преко мађарске границе је и даље забрањен.


Пре састанка приказана је видео-порука украјинског председника Володимира Зеленског који тражи од НАТО-а један одсто својих авиона и тенкова за одбрану од руске агресије. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да они покушавају да пруже сву могућу помоћ Украјини и испоручују опрему за њену одбрану, али да не могу да ризикују да се рат прошири.


НАТО такође пружа подршку у сајбер одбрани Украјине и помаже у изградњи одбране од нуклеарних и биолошких напада. Столтенберг је рекао да би "потпуно променило природу сукоба" ако би Руси употребили хемијско оружје. Он је забринут што су Руси у више наврата износили ову неосновану оптужбу против Украјине и НАТО-а, која би могла бити искоришћена као изговор за сопствени напад. Столтенберг је такође позвао Кину да не пружа економску или војну подршку Русији, већ да користи свој утицај за промовисање мира.