top of page

Немет: Појачан притисак миграната на јужну мађарску границу

Миграциони притисак и даље расте на јужној граници Мађарске, али тамошња двострука линија одбране штити границе земље и Европе у целини, изјавио је данас државни секретар Министарства одбране Силард Немет.


Посланик владајуће странке Фидес и државни секретар у Министарству одбране Силард Немет, у Херцегсантову (Сантово), на југу Мађарске, председавао је састанком Фидесовог Одбора за имиграцију. Говорећи на конференцији за новинаре, Немет је рекао да се повећава притисак на јужну мађарску границу, што показује укупно 15.009 илегалних улазака, што је знатно изнад бројки из истог периода у 2019. години. Како је рекао, неки од илегалаца су ухапшени, а неки заустављени приликом покушаја да уђу у земљу.

Он је истакао да "мигранти морају бити заустављени да би се очували функционисање, мир и безбедност Мађарске и Европе".


„С обзиром на тренутну ситуацију изазвану пандемијом корона вируса, ово је посебно важно, јер би већина илегалних имиграната у Европу долазила са жаришта епидемије“, рекао је Немет, додајући да мигрантима не сме бити дозвољено да „уносе и шире вирус".


Он је истакао да мађарски део јужне границе, дуг 240 километара, тренутно штити више од 1.000 војника, којима помажу полицајци са 180 возила.

bottom of page