Нови модели наставе од септембра

Министарство просвете припремило је неколико модела наставе за почетак школске године, али ће избор највише зависити од могућности сваке школе да задовољи епидемиолошке услове.


- Практично ће бити изједначен избор и за средње и основне школе, а то значи и настава у клупама и "онлајн". Међутим, било да ђаци имају класичну наставу или дигиталну, сви ће морати да дођу у школу да би били пропитани - каже министар просвете Младен Шарчевић.

Много мање проблема са организацијом наставе од 1. септембра, Министарство просвете имаће са средњошколцима, него са основцима и то из неколико разлога. Прво, ради се о мањим групама, односно о мањем броју ђака него што их има у основним школама, а с обзиром на њихов узраст, они немају проблема да остају сами код куће. То ипак није случај са децом од првог до четвртог разреда основне.

За све школе и основне и средње важе исте безбезбедносне мере: за сваког ђака мора да буде обезбеђена површина од четири квадратна метра, у учионицама ће моћи да буде до 15 ученика, а средњошколци ће, као и основци, носити маске. Управо безбедносни, односно епидемиолошки разлози у школама ће диктирати како ће настава бити организована.

Код дуалних и средњих стручних школа теоретски део ће бити у самим образовним установама, а практични по компанијама. Тако ћемо имати ситуацију да, док је део разреда на настави, други ће бити на вежбама изван школе.


- У Србији има око 500 средњих школа, а оне са мањим одељењима моћи ће да раде без подела разреда. Тамо где то није могуће, попут појединих гимназија, углавном ће морати да се ради у две смене. То практично значи поделу при којој, у једној недељи у школу иду први и други разред, а трећи и четврти су укључени у наставу "онлајн" и преко платформи са професорима. Потом се смењују. Вежбе и испитивања су, међутим, свима у школи. Тиме сви добијају континуитет у раду. Никоме неће бити ускраћена ни настава, нити пропитивање – објашњава министар Шарчевић. Време које се проводи у клупама биће прилика за вежбе, пропитивање, појашњавање градива. Наравно, баш као и код основних школа остаје правило да они који су болесни, или им је неко у породици заражен, остају код куће и имају онлајн наставу.

- Наравно, сви ови модели које је припремило Министарство просвете подложни су променама зависно од епидемиолошке ситуације која у Србији буде владала како 1. септембра на почетку нове школске године, тако и касније током оба полугодишта – каже министар.