top of page

Нови модели наставе од септембра

Министарство просвете припремило је неколико модела наставе за почетак школске године, али ће избор највише зависити од могућности сваке школе да задовољи епидемиолошке услове.


- Практично ће бити изједначен избор и за средње и основне школе, а то значи и настава у клупама и "онлајн". Међутим, било да ђаци имају класичну наставу или дигиталну, сви ће морати да дођу у школу да би били пропитани - каже министар просвете Младен Шарчевић.

Много мање проблема са организацијом наставе од 1. септембра, Министарство просвете имаће са средњошколцима, него са основцима и то из неколико разлога. Прво, ради се о мањим групама, односно о мањем броју ђака него што их има у основним школама, а с обзиром на њихов узраст, они немају проблема да остају сами код куће. То ипак није случај са децом од првог до четвртог разреда основне.

За све школе и основне и средње важе исте безбезбедносне мере: за сваког ђака мора да буде обезбеђена површина од четири квадратна метра, у учионицама ће моћи да буде до 15 ученика, а средњошколци ће, као и основци, носити маске. Управо безбедносни, односно епидемиолошки разлози у школама ће диктирати како ће настава бити организована.

Код дуалних и средњих стручних школа теоретски део ће бити у самим образовним установама, а практични по компанијама. Тако ћемо имати ситуацију да, док је део разреда на настави, други ће бити на вежбама изван школе.


- У Србији има око 500 средњих школа, а оне са мањим одељењима моћи ће да раде без подела разреда. Тамо где то није могуће, попут појединих гимназија, углавном ће морати да се ради у две смене. То практично значи поделу при којој, у једној недељи у школу иду први и други разред, а трећи и четврти су укључени у наставу "онлајн" и преко платформи са професорима. Потом се смењују. Вежбе и испитивања су, међутим, свима у школи. Тиме сви добијају континуитет у раду. Никоме неће бити ускраћена ни настава, нити пропитивање – објашњава министар Шарчевић. Време које се проводи у клупама биће прилика за вежбе, пропитивање, појашњавање градива. Наравно, баш као и код основних школа остаје правило да они који су болесни, или им је неко у породици заражен, остају код куће и имају онлајн наставу.

- Наравно, сви ови модели које је припремило Министарство просвете подложни су променама зависно од епидемиолошке ситуације која у Србији буде владала како 1. септембра на почетку нове школске године, тако и касније током оба полугодишта – каже министар.

bottom of page