top of page

Од 1. септембра Мађарска уводи нове мере

И поред тога што тренутно држављани многих земаља, као и мађарски грађани који се из њих враћају, не могу да уђу у Мађарску без негативног резултата теста на вирус корона, односно двонедељног карантина, премијер Виктор Орбан каже да то није довољно и најављује да ће од 1. септембра бити уведени још строжији услови за улазак у земљу.



Овога пута, рок трајања посебих мера ће, судећи према Орбановим речима, бити дужи од досадашњег. То практично значи да ће, највероватније до појаве вакцине и њене практичне примене, бити веома тешко изаћи из Мађарске, односно ући у земљу.


- Летос смо прешли на систем сврставања земаља у три категорије, које смо обележили трима бојама. Међутим, од 1. септембра ићи ћемо у другом правцу, јер је овакав систем преласка границе неодржив и захтева строжија правила. Од септембра немојте резервисати путовања на југ - рекао је Орбан у интервјуу Кошутовом радију.


- Мађарска је стекла довољно искуства током првог таласа епидемије вируса корона, тако да ћемо управљати следећом фазом одбране на основу до сада стеченог искуства. Главни циљ је спасавање људских живота, а посебну пажњу посветићемо најугроженијим категоријама становништва. Ближи смо откривању вакцине него раније, а постоји велика шанса да она ускоро буде доступна. Мађарска тренутно протеже своје пипке у свим правцима, ради набавке вакцина - каже Орбан.


Он је нагласио и да би за респираторе влада радо платила и три пута више, ако би морала, "јер животи мађарских грађана вреде више од свега", очигледно алудирајући на инсистирање опозиције да се поведе истрага о респираторима купљеним, наводно, по вишетруко већим ценама од реалних.


Орбан је најавио да ће до половине септембра влада донети нови двогодишњи план економског развоја земље, у складу са актуелном ситуацијом, који укључује и нове мере штедње на свим пољима.


- Колико радних места вирус уништи, толико ћемо отворити. Увели смо привремени мораторијум на плаћање кредита, тако да породице и предузетници могу да троше тај новац у друге сврхе, а не на враћање кредита - рекао је Орбан.


Када је реч о поласку ђака у школу, истакао је да је циљ обнављање непосредне наставе у учоницама јер, како је рекао, дигитално образовање не може у потпуности да замени класичну наставу. Прелазак на онлајн наставу окарактерисао је као успех, али је додао да она има и својих недостатака. Као пример навео је то што је велики број студената у прошлом семестру практично био искључен из система образовања.

bottom of page