top of page

Опозиција тражи извињење владе због Синофарма

Опозиционе странке позивају владу премијера Орбана да се извини због, како кажу, увоза неефикасне и међународно непризнате вакцине Синофарма и обмањивања грађана.


"У свом данашњем интервјуу државном радију, премијер Виктор Орбан је прећутно признао да су оправдани захтеви опозиције да се прибегне трећој вакцинацији", рекао је заменик председника странке Парбесед (Дијалог) Шандор Бурањ, на интернет брифингу. Он каже да је да министар спољних послова и трговине Петер Сијарто одговоран за увоз неефикасне вакцине Синофарма у Мађарску. Истакао је да се то догодило из политичких разлога, а Европска агенција за лекове у то време није одобрила вакцинацију тим цепивом.


Од 303 особе за које је приликом тестирања у Будимпешти утврђено да имају неадекватне нивое антитела после пријема вакцине, њих 294 је вакцинисано Синофармовом вакцином. Бурањ је рекао да су људи старији од 65 година у Мађарској били под притиском да прихвате Синофарм, док се у другим земљама та вакцина сматра непрепоручљивом за старије од 60 година.


"Када су опозициони политичари, позивајући се на забринутост стручњака, затражили од владе да тестира примаоце и утврди да ли им је вакцина Синофарма пружила адекватну заштиту, влада је одговорила тако што је оптужила опозицију да је главни антиваксер. Испитивања спроведена независно од владе не дају умирујућу слику, јер је ефикасност Синофарма код људи старијих од 60 година много слабија од било које друге вакцине", рекао је Бурањ.


На одвојеној конференцији за штампу, градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ позвао је на кампању за додатну вакцинацију ради заштите суграђана старијих од 60 година који су примили вакцину Синофарм. Он је позвао на брже и делотворније мере, у циљу додатног вакцинисања старијих грађана и позвао владу да се обавеже да неће давати вакцине Синофарма особама старијим од 60 година.


Гергељ Арато, заменик председника опозиционе Демократске коалиције, рекао је да је Орбанов интервју „отворено признање да је влада изложила људе опасности, присиљавајући их да приме вакцину Синофарма“.


Владин информативни центар КТК је у свом одговору нагласио да "половина Мађара не би примила никакву вакцину да је о томе одлучивало лево крило": "Да је било до левице, Мађарска не би била најзаштићенија европска земља, а половина Мађара не би била вакцинисана", наводи се у саопштењу КТК-а.

bottom of page