top of page

Опозиција: Форинта најлошија валута

Опозиционе странке данас су критиковале владу, оптуживши је да је одговорна за економску кризу, раст трошкова живота и слабу форинту.


У одговору на конференцију за новинаре Гергеља Гуљаша, шефа кабинета премијера, функционер социјалиста Золтан Вајда је на онлајн конференцији за новинаре рекао да би влада требало да поврати поверење у економску политику Мађарске и заустави слободан пад курса форинте.


"Уместо вођења рата против Брисела, треба увести свеобухватан антикорупцијски пакет и придружити се Европском јавном тужилаштву (ЕППО). Даље, влада би требало да уведе глобални минимални корпоративни порез и да ради на увођењу евра у земљи", рекао је он и затражио повећање социјалне помоћи грађанима.


Вајда, који је и на челу парламентарног одбора за буџет, позвао је владу да „престане да пљачка Мађаре и да их приморава да сносе терет инфлације и слабе форинте“.


Портпарол Демократске коалиције (ДК) Балаж Баркоци рекао је да је форинта постала најлошија валута на свету и да ће то платити мађарски народ и породице. Он је на онлајн конференцији за новинаре рекао да је курс форинте према евру у среду био близу 417. Друге регионалне валуте, укључујући пољску злоту, чешку круну и румунски леј, су далеко стабилније, а чак и украјинска гривна има бољи учинак, додао је он.


Баркоци је рекао да је у последњих дванаест година Орбанов режим довео до слабљења форинте, са својом „мулти-пријатељском економском политиком“, корупцијом и све већом задуживањем Мађарске. Чак и ако централна банка подигне основну стопу, јавни дуг и даље остаје висок и Мађарска неће добити средства ЕУ, која су суспендована као последица корупције у влади, додао је он.


Баркоци је окривио премијера Виктора Орбана за „урушавање форинте“, додајући да он није решење, већ само проблем.

Kommentare


bottom of page