Орбанов тим критикује пресуду ЕСП-а

Директор за комуникације владајућег Фидеса каже да Мађари имају право на информације о томе које су невладине организације добиле инострана финансијска средства и колико. Он је на данашњој интернет конференцији за штампу изјавио да најновија одлука Европског суда правде (ЕСП) за Мађарску значи суочавање са "још једном битком".Европски суд правде је, да подсетимо, одлучио да Закон који је прошле године усвојила Мађарска, а који предвиђа да цивилне организације морају да открију ко су њихови страни донатори, крши правила ЕУ која штите фундаментална права.


"Наметањем обавезе регистрације, службене изјаве и јавног прозивања оних организација цивилног друштва које директно или индиректно примају подршку из иностранства, Мађарска је увела дискриминаторна и неоправдана ограничења како у односу на те организације, тако и на лица која им пружају подршку", каже се у одлуци суда.


Тим поводом, Иштван Холик је оценио да је оваква пресуда донета под утицајем финансијера Џорџа Шороша. Он је рекао да је сасвим логично да се законом обезбеди транспарентност финансирања страних и домаћих невладиних организација које послују у Мађарској.


Према његовим речима, "Шорошева мрежа и лево крило снажно су лобирали против мађарског закона, тако да пресуда није била изненађујућа". Додао је да се тиме желело осигурати да нико не зна колико страног новца и од кога примају невладине органијације, "јер би се тако открило чијим интересима служе".


Холик је рекао да организације које финансирају стране компаније врше притисак на националне владе да се ускладе са њиховим плановима о миграцијама и економском политиком, оптуживши их и да се "редовно мешају и у националне изборе".


Претходно је одлуку Европског суда правде коментарисао и премијер Виктор Орбан, који је рекао да "Западна Европа и америчка левица покушавају да примене један облик либералног империјализма, како би наметнули своју политику земљама које мисле другачије“. Он је додао да су и међународни судови често такође били укључени у ову мрежу и Џорџа Шороша назвао "врховним западноевропским командантом либералног империјализма“.


Одлуку суда у Бриселу су, у одвојеним изјавама, критиковали и шеф премијеровог Кабинета Гергељ Гуљаш и министарка правде Јудит Варга.