top of page

Орбан није вакцинисан: "Сачекаћу свој ред"

Мађарски премијер каже да није примио вакцину против корона вируса. „Сачекаћу у реду; сада је време да заштитимо оне који раде у болничким одељењима за негу“, изјавио је Орбан.


Он је ово изјавио у оквиру интервјуа дневнику "Национални спорт", чија је централна тема била везана за изузетну посвећеност владе спорту. Од ове школске године, у основним и средњим школама у Мађарској, физичко васпитање је предмет са највећим бројем часова, а влада је у протеклих неколико година уложила значајна средства у изградњу спортских терена, пре свега фудбалских. Неки од ових пројеката наишли су на осуду опозиције и писања о томе како премијер "своју опседнутност фудбалом финансира из државног буџета".


"Влада је спорт прогласила стратешким сектором, јер препознаје његову неопходну улогу у савременом животу. Циљ нам је да Мађарска буде домаћин Олимпијских игара и фудбалска репрезентација која ће бити зрела за финале Светског купа", рекао је премијер Виктор Орбан у интервјуу "Националном спорту".


Према његовим речима, "у спорту је приоритет, начин преживљавања и одржања, док се живот не врати у нормалу, а то није тако далеко и могло би да буде пре него што мислимо.“ Рекао је да су јавно здравље и безбедност тренутно приоритети владе, без обзира што то тренутно ограничава спортске активности.


"Али, вакцина је сада овде, тако да би живот могао почети да се нормализује за неколико недеља", нагласио је премијер.


Он је рекао да је фудбал, као најпопуларнији и најраспрострањенији спорт, увек имао главну улогу и да је фудбал у Мађарској питање самопоштовања. Напоменуо је да се "лево крило противи свему, укључујући и спорт“.


Што се тиче будућности, Орбан је навео планове за изградњу великог центра за хокеј на леду, центра за петобој, националног програма мачевања, кајакашке академије, стазе Мото ГП и за реконструкцију стазе Формуле-1 Хунгароринг.


„Волео бих да дочекам да Мађарска буде домаћин Олимпијских игара - што бисмо постигли до 2032. да није било домаћег пуча“, рекао је, мислећи на кампању Покрета Моментум против олимпијских планова Мађарске 2016. године.


Орбан је рекао да се нада да ће се „мађарски фудбал подићи на ниво који је већ два пута достигао, до фазе играња у финалу Светског купа“.

bottom of page