top of page

Орбан прети суду ЕУ напуштањем блока?

Виктор Орбан наговестио је могућност да Мађарска напусти Европску унију, што је први пут да је поменуо такав исход. Четири дана пре одлуке Суда ЕУ о његовој земљи, он је поручио да Брисел треба да "покаже толеранцију према Мађарској, јер у супротном не би било могуће наставити заједничким путем".


Говорећи у годишњем обраћању својим присталицама, које је ове године означило почетак његове кампање за парламентарне изборе у Мађарској заказане за 3. април, Орбан је рекао да ЕУ води "свети рат, џихад, под слоганом владавине права". Поручио је да ЕУ треба да "покаже толеранцију према Мађарској". У супротном, рекао је Орбан, не би било могуће наставити заједничким путем.


Мађарски премијер све учесталије критикује званични Брисел, углавном зато што се његова деснничарска концепција будућности континента разликује од званичне политике ЕУ, али је до сада увек истицао да упркос свему, Мађарска остаје у ЕУ, јер је то у њеном интересу. Најновији говор одржао је само четири дана пре него што Европски суд правде, са седиштем у Луксембургу, донесе одлуку о новом механизму који би повезивао расподелу средстава ЕУ са поштовањем владавине права у земљама чланицама, па посматрачи верују да је Орбаново спомињање изласка из ЕУ, заправо својеврсни вид упозорења, упућеног суду.


Мађарска и Пољска поднеле су жалбе против механизма усвојеног у децембру 2020, којим би земље које крше принципе владавине права биле искључене из дела заједничког буџета ЕУ.

bottom of page