top of page

Орбан у Пекингу разговарао са Кећијангом

Мађарска полаже велике наде у сарадњу са Кином, рекао је премијер Виктор Орбан у понедељак у Пекингу, током састанка са кинеским премијером Ли Кећијангом и подсетио да се навршава 75 година од успостављања диплоатских односа двеју земаља.



Орбан је у Пекингу рекао да је влада у Будимпешти са претходним кинеским премијерима успоставили плодну сарадњу и лична пријатељства, додајући да политичко пријатељство има и дубљу, културну основу. "Није случајно што је Мађарска била прва земља у совјетском блоку која је признала Кину и једина централноевропска држава која је од самог почетка доследно заступала принцип једне Кине“, нагласио је мађарски премијер.


Виктор Орбан је подсетио и да га је кинески председник Си Ђинпинг први пут примио 2009. године, када је још био потпредседник и предводио опозицију. Ово је њихов седми сусрет, који „такође показује пријатељство два народа“.


„Даћу све од себе да водим спољну политику према Кини достојну наших претходника“, нагласио је Орбан.


Ли Кећијанг је рекао да две земље везује блиско пријатељство које је такође помогло да се билатерални односи развију на највишем нивоу. Он је додао да су мађарско-кинески односи достигли свој најбољи период до сада и да је успостављена нова врста међународних односа. Након састанка, премијери су потписали низ међувладиних споразума, укључујући Иницијативу "Један појас, један пут", програм сарадње у образовању, програм индустријске и инвестиционе сарадње, као и споразуме о економском и технолошком развоју, дигиталној економији и заштити климе.


Кинеска иницијатива "Један појас, један пут" (ОБОР) фокусира се на побољшање повезаности и сарадње између неколико земаља у Азији, Африци и Европи. Најављен 2013. године, са циљем обнове древног Пута свиле, који повезује Азију и Европу, обим пројекта се током година проширио и укључио нове области и развојне иницијативе. Пројекат сада покрива око 78 земаља.


Премијер Орбан ће у уторак и среду присуствовати трећем самиту Форума "Један појас, један пут", као што је то било и на претходна два самита, 2017. и 2019. године.


Кина је девети највећи трговински партнер Мађарске и ове године највећи страни директни инвеститор у Мађарској. Кинеске инвестиције играју велику улогу у економској сигурности Мађарске. До краја прошле године, Мађарска је привукла највише кинеских инвестиција у источноевропском региону.

bottom of page