ОТП банка планира даљу експанзију у земљама региона

Мађарска ОТП група у припреми има велику аквизицију с којом планира искорак на нову територију, потврдио је Ројтерсу челник те банке Шандор Чањи.

"Наша способност за куповину се повећала. Питање је како ћемо је најбоље искористити. Успорили смо у смислу банака које купујемо, али нам профит омогућује да размишљамо шире. Наш распон укључује банке за које смо раније имали недовољно профита да бисмо разматрали њихову куповину", рекао је Чањи.


ОТП је преко своје Црногорске комерцијалне банке прошле године купио подгоричку Сосијете женерал банку за 40,4 милиона еура и у току је процес њиховог спајања. Процена је да ће "велики ЦKБ" заузимати трећину укупног банкарског тржишта у Црној Гори, пише портал Инвеститор.


У протеклих неколико година ОТП је преузео и пословање Сосијете женерала у више земаља. Иако није именовао државу у којој планирају наставак експанзије, Чањи је Ројтерсу рекао је у "источном суседству" средње и источне Европе, али у питању није Турска. Ипак, потенцијал види у Украјини у којој има добру репутацију као банка која је остала на нестабилном тржишту упркос трајном конфликту те земље са Русијом.