top of page

Петковић и Пинтер о ситуацији на КиМ

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Мађарске у Србији Атилом Пинтером о току дијалога Београда и Приштине и перспективама за наставак разговора у Бриселу.


Петковић је на почетку састанка оценио да је искрено пријатељство српског и мађарског народа, као и сарадња наше две државе у свим сферама, посебно економским, на највишем нивоу до сада.


Он је саговорника упознао са последњом рундом разговора у Бриселу, истакавши да је приштинска делегација поново наставила са праксом опструирања дијалога, одбивши да разговара о формирању Заједнице српских општина, а овога пута и о питањима која се тичу енергетике, што српска страна тренутно сматра ургентним питањима.


- Због неодговорног понашања Приштине, изостали су директни разговори две делагације, већ су само одржани билатерални разговори са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком - навео је Петковић.


Директор Kанцеларије за KиМ изразио је задовољство што је у овако озбиљним моментима по безбедност на KиМ дужност команданта KФОР-а преузео бригадни генерал мађарске војске Ференц Kајари, који ће, како је навео, сигурно бити посвећен очувању мира и стабилности на Kосову и Метохији.


Он је посебно скренуо пажњу на недавну опасну изјаву Аљбина Kуртија о стварању Велике Албаније, што представља директан позив на дестабилизацију прилика у покрајини, али и у целом региону.


- Београд ће остати доследно опредељен за наставак дијалога са Приштином, јер је то једини разуман и делотворан начин решавања несугласица, али је неопходно да Приштина престане да обезвређује досадашње резултате бриселског дијалога, пре свега у делу који се односи на формирање Заједнице српских општина - поручио је Петковић.

bottom of page